Przepisy Extra

Łopatka wieprzowa z cebulą i czerwoną papryką w sosie

Przedstawiamy kolejny fajny i sprawdzony pomysł na obiad. To soczysta łopatka wieprzowa w aromatycznych przyprawach, zrumieniona razem z cebulką i czerwoną papryką. Potem całość duszona do miękkości, na koniec zagęszczona i przyprawiona... mniam!

Przepis jest dość prosty i szybki do przygotowania. Kilka podstawowych składników wystarczy pokroić, podsmażyć, potem dusić i serwować... ;)

A taki kolorowy i smakowity gulasz można serwować na różne sposoby: można go podawać z ryżem, kaszą (jaką lubimy lub jaką mamy akurat w szafce), popularnymi ziemniaczkami, a także z grubym makaronem (dla zdrowia dobrze widziany jest oczywiście makaron razowy). Do tego zestawu serwujemy także zdrowe i chrupiące dodatki, np. kiszone ogórki, surówkę z kapusty pekińskiej lub z marchewki i jabłuszka - mniam.... no, i zrobiłam się głodna ;) Czytaj więcej

Ten gulasz to fajny pomysł na smaczny i dość szybki obiad! Warto też wiedzieć, że wychodzi go dużo... czyli gotujemy raz, a obiad możemy mieć na dwa dni ;)

To fajna propozycja obiadowa na każdą porę roku. Zimą można wzbogacić go dodatkowo o bardzo zdrowy czosnek, a latem gulasz serwujemy z chłodzącą mizerią... mmm mówię Wam - "niebo w gębie"!

Polecamy i życzymy smacznego :)

Składniki:

50 dag łopatki wieprzowej
1 łyżka smalcu
rozmaryn
cząber
pieprz cayenne
pieprz ziołowy
25 dag cebuli (4 średnie)
35 dag czerwonej papryki (1 duża)
1 liść laurowy
500 ml wody (lub bulionu)
2 łyżki mąki pszennej
papryka wędzona (w proszku)
majeranek
sól

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do niej szczyptę cząbru, rozmarynu, pieprzu cayenne, pieprzu ziołowego i wymieszać. Do rondla przełożyć smalec i roztopić. Na rozgrzany smalec przełożyć pokrojone mięso i zrumienić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i chwilkę razem podsmażyć. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, wymieszać i jeszcze chwilkę razem smażyć. Następnie wlać wodę, dodać listek laurowy i od momentu zagotowania się dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut.

W ¼ szklanki zimnej wody rozmieszać dokładnie mąkę pszenną i wlać do gotującego się gulaszu. Mieszając zagotować gulasz i zdjąć z ognia. Na koniec dodać szczyptę papryki wędzonej i rozgniecionego w palcach majeranku. Przyprawić do smaku solą i całość dokładnie wymieszać.

Podawać na gorąco z ryżem, dowolną kaszą lub z ziemniaczkami i dowolną surówką (a latem np. z przepyszną mizerią). Ten gulasz świetnie smakuje też z grubym makaronem.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bogracz
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.