Przepisy Extra

Łopatka wieprzowa zapiekana z jabłkiem i żurawiną

Składniki:

70 dag łopatki wieprzowej (lub karczku)
sól morska
pieprz kolorowy
4 łyżki oleju
30 dag cebuli
50 dag jabłek (waga po obraniu)
10 dag suszonych żurawin
majeranek
sos sojowy
1 liść laurowy

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć, pokroić w plastry i lekko rozbić. Oprószyć solą morską i kolorowym pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, przełożyć plastry łopatki, zrumienić z każdej strony i zdjąć z patelni.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Na patelnię, na której smażyła się łopatka przełożyć cebulę i zeszklić. Jabłka obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plastry. Przełożyć do cebuli i chwilkę razem dusić. Na koniec dodać suszoną żurawinę, szczyptę majeranku i kilka kropli sosu sojowego. Razem wymieszać i dusić jeszcze 1 minutkę.

Żaroodporne naczynie (wysokie) posmarować olejem (1 łyżką). Na dnie naczynia rozłożyć łopatkę, a potem przełożyć cebulę z jabłkiem i żurawiną. Na górze położyć listek laurowy, całość zalać 1 szklanką wody i zapiekać pod przykryciem przez około 35 minut w temperaturze 170 °C.

Tak przygotowaną łopatkę wieprzową podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami i dowolną surówką.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.0285714284 stars based on 21 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.