smaczny.pl przepisy kulinarne

Makaron z cukinią

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
3.291666666 stars based on 24 reviews Dania główne

Makaron z cukinią to smaczna i sycąca propozycja obiadowa na piątek, ale i nie tylko ;)

Jeśli nie macie pomysłu na obiad lub za bardzo nie chce Wam się gotować - to ten prosty przepis jest właśnie dla Was!

Sezon cukiniowy w pełni... były placki, zupa, leczo, zapiekanki to może teraz coś prostszego i łatwiejszego do zrobienia z cukinii? Co Wy na to? ;)

Makaron z cukinią uda się każdemu, to jest dobry przepis dla zaczynających przygodę w kuchni :)

Taki makaron wcale się nie obrazi jeśli posypiemy go zrumienionym słonecznikiem lub pestkami dyni, polejemy ketchupem lub sosem czosnkowym - mmm... to też może być dobre! Czytaj więcej

To proste danie obiadowe można zrobić na gorące wakacyjne dni, ale i na jesienne lub zimowe obiadki - wtedy mile widziane jest zwiększenie czosnku - on pomoże nam, abyśmy nie złapali żadnych infekcji... a co za tym idzie przeziębienie będzie nam obce ;)

W zimie, kiedy za oknem duży mróz, ta makaronowo-cukiniowa pychotka może być też świetnym pomysłem na ciepłą kolację...

To danie to fajny pomysł na obiad dla wegetarian, ale i dla miłośników makaronu.

Zachęcam do spróbowania... i życzę smacznego :)

Składniki:

10 dag cebuli
2 łyżki oleju kokosowego
50 dag cukinii (waga po obraniu)
½ łyżeczki Vegety (bez konserwantów)
ostra papryka w proszku
wędzona papryka w proszku
kolorowy pieprz
sos sojowy
1 ząbek czosnku
1 pęczek koperku
25 dag makaronu (np. kokardki)

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy (tylko 1 łyżkę), przełożyć cebulę i zeszklić. Cukinię rozkroić, wydrążyć pestki, opłukać, pokroić w paski (razem ze skórką, jeśli jest miękka) i przełożyć do cebuli. Następnie dodać Vegetę, szczyptę ostrej i wędzonej papryki w proszku, kolorowego pieprzu, soli oraz kilka kropel sosu sojowego. Całość razem wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do cukinii, razem wymieszać i przykryć patelnię pokrywką (ale już nie gotować). Koperek opłukać, osuszyć, pokroić i dodać do cukinii. Na koniec całość skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

Makaron kokardki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kokosowego (pozostałą 1 łyżką), odcedzić i gorący makaron przełożyć do gorącej cukinii. Całość razem wymieszać, rozłożyć na talerze i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Pewnie, że tak :)
Dorota [2017-08-11 12:06:40]
kilka pieczarek ? też by mogło wpaść do tej cukinii.
sk [2017-08-11 11:57:11]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.