Przepisy Extra

Makaron na szybko z boczkiem i pieczarkami

Fajny pomysł na dobry i szybki obiad dla rodzinki. Ulubiony przez wszystkich makaron, z dodatkiem zrumienionego boczku, cebulki i pieczarek. Do tego trochę śmietanki.... mniam :) To coś dobrego dla zapracowanych i lubiących dobrze zjeść ;)

Składniki:

35 dag wędzonego boczku
20 dag cebuli
50 dag pieczarek
sól
pieprz kolorowy
18 dag śmietany 12% (mały kubek)
1 jajko
ostra papryka w proszku
zioła prowansalskie
Dodatkowo:
25 dag makaronu (np. ukośne rurki)
piórka zielonej cebulki

Sposób wykonania:

Wędzony boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i lekko zrumienić na małym ogniu. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Dodać do boczku, razem wymieszać i chwilkę razem smażyć. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Dodać do boczku z cebulą, oprószyć szczyptą soli i kolorowego pieprzu. Wymieszać i smażyć do miękkości.

Do śmietany dodać jajko i zmiksować razem. Następnie wlać do pieczarek z boczkiem. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku i ziół prowansalskich. Całość razem wymieszać i zagotować na małym ogniu.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozłożyć na talerzach. Na makaron wyłożyć boczek z pieczarkami w sosie i posypać pokrojoną zieloną cebulką.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.