Przepisy Extra

Makaron z baleronem w sosie szpinakowym

Szybkie do przygotowania danie obiadowe, potrzeba nam jedynie 20 minut. W czasie gdy gotuje nam się makaron podsmażamy por i baleron, potem szpinak z czosnkiem i do tego dodajemy śmietanę. Na koniec całość łączymy, przyprawiamy i podajemy na stół. Szybko i smacznie, i o to chyba chodziło :) Chcemy zjeść dobrze, a wcale nie trzeba się tak długo napracować - polecam!

Składniki:

25 dag makaronu (np. małe kolanka)
3 łyżki oleju
10 dag pora
10 dag baleronu
15 dag szpinaku (mrożonego)
3 ząbki czosnku
6 łyżek śmietany 18%
przyprawa w płynie Maggi
oregano
majeranek
sól
pieprz kolorowy

Sposób wykonania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Por opłukać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju (2 łyżkach) zeszklić por. Baleron pokroić w kostkę, dodać do pora, wymieszać i razem podsmażyć. Do rondelka przełożyć zamrożony szpinak, wlać 3 łyżki wody i dusić chwilkę pod przykryciem, aż się rozmrozi. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do szpinaku razem z 1 łyżką oleju, chwilkę podsmażyć i zdjąć z ognia. Następnie dodać śmietanę, kilka kropli przyprawy w płynie Maggi i razem wymieszać.

Na patelnię z porem i baleronem wyłożyć gorący makaron. Dodać szczyptę oregano, majeranku i przełożyć gorący szpinak w sosie. Przyprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem. Całość razem wymieszać i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.6 stars based on 3 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
:) To cieszę się bardzo i serdecznie pozdrawiam całą Rodzinkę :)
Dorota [2016-04-06 22:55:54]
Mniam uwielbiamy całą rodziną
Bożena [2016-04-05 11:52:58]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.