Przepisy Extra

Makaron z jagodami

Smak naszego dzieciństwa - makaron z jagodami... mniam!

To danie powinno zasmakować szczególnie dzieciom. Ugotowany makaron z czarnymi jagodami to bardzo proste i szybkie do wykonania danie, polecane szczególnie w okresie, kiedy można kupić świeże owoce jagód.

To idealne danie i pomysł na letni, wakacyjny obiad w upalne, gorące dni.

Makaron warto ugotować al dente, to zdrowsza wersja. Jagody stanowią ogólnie lubiane i łatwo dostępne owoce leśne o właściwościach leczniczych. Czytaj więcej

Świeże jagody regulują pracę jelit, stosowane są między innymi przy zaparciach, a równocześnie mają działanie przeciwbiegunkowe.

Makaron podany z czarnymi jagodami to proste i zdrowe danie, a przy tym baaaardzo smaczne.

Polecamy i życzymy smacznego :)

Składniki:

50 dag jagód
5 łyżek cukru
50 dag makaronu wstążki

Sposób wykonania:

Jagody przebrać, opłukać i przełożyć do garnka. Następnie dodać cukier i wymieszać. Razem zagotować i chwilkę pogotować na małym ogniu. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Rozłożyć na talerzach i polać jagodami z sosem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.30791889 stars based on 4685 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Do jagód nie należy wlewać wody. Jak dodamy do nich cukier i będziemy podgrzewać to one puszczą sok. Jagody i sok wtedy należy zagotować i razem wyłożyć na ugotowany makaron. Smacznego :)
Dorota [2010-06-02 13:18:55]
A te jagody zagotować z wodą? W jakich proporcjach?
Betka [2010-05-30 16:59:58]
Polecam jeszcze doprawić ten sosik mąką wymieszaną w mleku.Oczywiście należy to wszystko razem zagotować na b.małym ogniu nie przykrywając. Dziś właśnie robiłam takie danie i wszystkim b.sakowało i to nie pierwszy raz.A na dodatek to sie robi błyskawicznie.Smacznego,pa.
Ela [2009-08-22 20:33:35]
Idealne :) Przepis znany mi od dawna. Tylko ja zawsze używałem dżemu lub konfitur jagodowych, najlepiej łowicza lub jak ktoś robi to własne. Ja niestety nie jestem pasjonatem leśnego zbieractwa :P A makaron nie gra roli, mogą to być równie dobrze rurki lub muszelki. Fajnie jest też na wierzch polać troszkę śmietaną lub mlekiem.
TiViG [2009-07-12 18:06:43]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.