Przepisy Extra

Makaron z pomidorami

Makaron z pomidorami

Składniki:

20 dag makaronu "grube rurki"
40 dag pomidorów
8 dag sera feta
10 dag czerwonej papryki
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
pieprz
sól
bazylia
ostra papryka w proszku

Sposób wykonania:

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, a paprykę w paski. Dać na gorącą oliwę i smażyć. Następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę pomidory i dusić ok. 15 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, a następnie gorący wymieszać z bazylią i papryką w proszku.

Na talerzu rozłożyć makaron, na niego dać masę z pomidorami, a wierzch posypać pokrojonym w kostkę serem feta.

Składniki wystarczą na 2 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
30 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Prosty przepis na sycące danie. Już wiem, co zrobić na piątkowy obiad - dzięki :)
Olga [2019-01-22 12:59:28]
Przepis bardzo prosty w wykonaniu z prostych składników. A naprawdę rewelacyjny. Gorąco polecam.
Ewelcia [2009-11-17 08:25:10]
Jak komuś wychodzi wodniste, to przecież wystarczy trochę dłużej pogotować, żeby ta woda wyparowała. Połączenie z fetą jest moim zdaniem rewelacyjne i dodaje potrawie (jak by nie patrzeć, lekko oklepanej), nowego, interesującego smaku. Rewelacja!
gosia [2009-09-12 19:11:44]
tanie, szybkie i syte :) proponuje zmieszać zwykły ser z fetą i dodać do masy a nie na nią. Zamiast cebuli i czosnku mogą być te w kostkach, uniknie się łez ;p
Asieta [2009-07-10 18:35:28]
witam! Ja do kazdego sosu z pomodorów czu koncentratu dodaje dosyć dużo cukru, bo inaczej jest zbyt kwaśny :)
jowital [2009-02-10 11:31:30]
Moja pierwsza potrawa :) - i udana. Przepis super ....tylko trochę zmodyfikowałem: gdy dusimy wszystko warto dodać rozmieszaną mąkę z wodą i zrobić pyszny sos. Pod koniec warto przyprawić ziołami prowansalskimi - super sprawa :). Pozdrawiam
Jakub [2008-07-20 16:11:57]
dobry przepis
Marysia [2007-11-25 11:21:02]
U mnie jakies kwasnie wyszlo, chyba bo pomidory swieze mlode kwasnie byly, a tak na ogol to spol biedy recepcik :)
Hellooo [2007-07-21 16:25:38]
Idealne. Co prawda zmieniłam kilka składników(nie dodałam papryki, i zamiast fety dodałam żółty ser) ale było bardzo smaczne. Polecam!
Karo [2007-06-23 17:11:56]
Można to danie zrobić również bez papryki. Smacznego ;)
Dorota [2007-04-20 15:15:30]
niemawidzie ostrej papryki może byc bez??
Gabi! [2007-04-16 20:18:07]
Tak, można użyć oleju lub smalcu.
Dorota [2007-02-01 10:36:34]
mozna zamiast oliwy uzyc np oleju albo smalcu??
andzia [2007-01-31 21:09:32]
Danie tanie i szybkie do zrobienia:)Jednak zamiast sera feta dałam zwykły ser zółty do masy pomidorowej w trakcie duszenia:)
JaMi [2006-12-10 21:35:07]
przepis naprawde dobry.jestem wybredna a mi smakowało!! tylko zastanawiam sie co byłoby gdybym dodała tak dla smakunp. miesa mielonego?? a i ja roztopiłam dodatkowo ser topiony(na sam koniec) a smazac dodałam 4 plastry sera zółtego.pychota .!!!!:*
sylwia [2006-08-28 15:49:39]
Zrobiłam dla całej rodziny. Wszyscy zjedli i nikt nie narzekał, wręcz przeciwnie wszyscy sobie chwalili. Bardzo dobre.
pestka17 [2006-08-22 20:07:54]
Bardzo smaczne, łatwe w wykonaniu i tanie :) Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam.
mori [2006-07-12 17:53:22]
ja do dalam do tej potrawy mielone posmazylam je i czosnek nie kwroilam tylko wycisnelam bardzo smaczna potrawa pozdrawiam dorotko
inka [2006-01-18 14:56:44]
bardzo dobry ja dodalam inny ser powiewaz nie lubie fety i serem tartym tez jest pyszne pozdrawiam
inka [2006-01-18 14:54:55]
Bardzo dobra potrawa i bardzo syta pychaaa
magda [2005-12-31 22:45:24]
a co jesli zamiast fety dorzyce prawdziwego włoskiego parmezanu??
rycho181 [2005-10-27 21:16:14]
REWELACJA!!!
Kalendarzyk [2005-10-13 22:54:35]
Super przepis. Bardzo mi smakowało:-)
Monika [2005-09-02 14:21:10]
Bardzo smaczne!!! Chociaż troszke wodniste...
Natalia [2005-08-30 15:10:10]
Mi też wyszło wodniste,więc dodałam koncentrat pomidorowy i było już ok. Dorzuciłam jeszcze zieloną paprykje (za durzo tego czerwonego) i oregano. Bardzo dobre...
Monia [2005-08-25 09:53:56]
smakuje jak leczo tylko bez cukinni, to miało być takie wodniste czy mi nie wyszło. Spodziewałam sie że to będzie jak sos do spagetti a to było niewiadomo co. Najlepszy był ser. wiekszość twoich przepisów jest bardzo dobra a tym się rozczarowałam.
Goska [2005-08-22 17:09:34]
Tanie i smaczne danie.
anna [2005-08-15 21:15:57]
super i tanio
sylwia [2005-08-12 16:23:37]
Tak, oczywiście ser feta można zastąpić innym np. żółtym serem gouda.
Dorota [2005-08-09 23:14:26]
nie lubie fety:/ moge inny ser wybrac??
marta [2005-08-09 22:39:15]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.