Przepisy Extra

Makaronowa uczta z zielonymi warzywami

Składniki:

40 dag makaronu (ulubionego)
20 dag w─Ödzonego boczku
3 łyżki oleju
10 dag cebuli (1 ┼Ťrednia)
50 dag cukinii (ok. 2 sztuki)
2 z─ůbki czosnku
20 dag zielonej fasolki szparagowej (mo┼╝e by─ç mro┼╝ona)
s├│l
pieprz ziołowy
tymianek
majeranek
natka zielonej pietruszki lub koperek

Spos├│b wykonania:

Makron ugotować w solonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu (do wody, w której się gotuje dodać 1 łyżkę oleju), a następnie odcedzić.

Wędzony boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć boczek i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, pokroić w kostkę, dodać do boczku i smażyć, aż cebula się zeszkli.

Cukinie op┼éuka─ç, pokroi─ç w p├│┼éplasterki, prze┼éo┼╝y─ç na patelni─Ö z cebul─ů i sma┼╝y─ç razem przez oko┼éo 5 minut.

Fasolk─Ö szparagow─ů ugotowa─ç osobno w osolonej wodzie i odcedzi─ç. Czosnek obra─ç z ┼éusek i zmia┼╝d┼╝y─ç.

Na patelni─Ö z cukini─ů prze┼éo┼╝y─ç fasolk─Ö szparagow─ů, czosnek i makaron. Ca┼éo┼Ť─ç razem wymiesza─ç i sma┼╝y─ç jeszcze razem na ma┼éym ogniu przez oko┼éo 5 minut. Na koniec przyprawi─ç do smaku sol─ů i pieprzem. Doda─ç szczypt─Ö tymianku, majeranku i posiekanej natki zielonej pietruszki lub koperku. Ca┼éo┼Ť─ç razem wymiesza─ç i poda─ç na st├│┼é. Nak┼éada─ç od razu na talerze.

Podane sk┼éadniki wystarcz─ů na oko┼éo 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyra┼║ opini─Ö
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrze┼╝one.