Przepisy Extra

Makaronowe danie z kurczakiem i białymi szparagami

Sezon na szparagi jeszcze trwa - warto się skusić na nie i przygotować coś dobrego na obiad :)

Pewnie większość z nas zastanawia się co z nich fajnego i szybkiego przygotować??

My mamy pewną smaczną propozycję ;) Otóż jest to bardzo łatwe i szybkie do przygotowania danie makaronowe z dodatkiem kurczaka i białych szparagów.

Jest to danie z patelni, więc po jego przygotowaniu dużo zmywania nie będzie ;)

Jak się okazało połączenie szparagów z kurczakiem i makaronem to fajny i smakowity pomysł!

Tego dania wychodzi dużo, zatem może ono nam wystarczyć nawet na dwa obiady. Można go serwować bez niczego, ale można też z kolorowymi i zdrowymi warzywami. Tak jak to podałam ja :) U mnie były pokrojone w plasterki pomidory, ogórki konserwowe i rzodkiewka wyrozchodowana we własnym ogródku ;) Czytaj więcej

Makaronowe dania mają to do siebie, że są zawsze smaczne. A nasze danie z dodatkiem kurczaka i szparagów jest po prostu przepyszne. Takie delikatne w smaku, nic tylko się sięga po dokładkę ;)

To fajny pomysł na obiad w letnie, wakacyjne dni, które już... jutro! :)

Zatem udanego gotowania, udanych wakacji i smacznego :)

Składniki:

60 dag filetu z kurczaka (1 podwójny, duży filet)
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
sól
pieprz ziołowy
2 łyżki oleju
50 dag białych szparagów (1 pęczek)
10 dag pora
1 szklanka wody
20 dag makaronu (muszelki)
pęczek szczypiorku
zioła prowansalskie
2 łyżki sezamu

Sposób wykonania:

Filet z kurczaka oczyścić z błonek i kości. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć ostrą i słodką papryką w proszku, solą, pieprzem ziołowym i razem wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć kurczaka i lekko zrumienić.

Z białych szaragów odłamać zdrewniałe końcówki, obrać ze skórki, opłukać i pokroić w 2 cm kawałki. Przełożyć do kurczaka i razem chwilę smażyć. Por opłukać, pokroić w półplasterki i dodać do kurczaka ze szaragami. Razem wymieszać i chwilkę jeszcze smażyć. Następnie wlać wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.

Osobno w osolonej wodzie ugotować makaron i odcedzić. Na koniec przełożyć na patelnię i razem wymieszać. Szczypiorek opłukać, osuszyć, pokroić i dodać na patelnię wraz ze szczyptą ziół prowansalskich. Całość razem wymieszać.

Gorące danie makaronowe rozłożyć na talerzach i posypać sezamem, zrumienionym na patelni bez dodatku tłuszczu. Można podawać z warzywami, np. pomidorem, ogórkiem konserwowym i rzodkiewką.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.