Przepisy Extra

Makowa szarlotka

Szarlotka, to wywodzące się z Francji ciasto z owocami. Najczęściej są to jabłka, stąd nazywane bywa również jabłecznikiem. Szarlotka może również być wykonana z innych owoców np. z popularnych gruszek czy soczystych brzoskwiń.

Podkład stanowi kruche lub półkruche ciasto, a do masy owocowej dodawane są rodzynki, dodatkowo można dołożyć aromatyczne goździki i cynamon. W ten sposób szarlotka uzyskuje niezwykle wyrazisty charakter - mniam :)

W tym przepisie cukierniczym na szarlotkę nie ma podkładu z ciasta. Podkład tutaj stanowi masa, w której znajduje się mak, jabłka, kasza manna, jajka oraz inne słodkie dodatki. Jeżeli ktoś lubi te smaki, to ten przepis jak najbardziej polecamy do wykonania :)

W cieście jest mak, a mak zawsze kojarzy się z ciastami świątecznymi - no i słusznie! Tutaj jednak obok maku występuję też soczyste jabłuszka. A latem i jesienią jabłek u nas dostatek :) Dlatego watro w sezonie jabłkowym skusić się na takie ciacho ze świeżymi jabłkami. Będzie o niebo lepsze, od tego pieczonego w zimnie ;) Czytaj więcej

Takie makowo-jabłkowe ciasto to też fajna odmiana ciast w sezonie letnim, od czasu do czasu zamiast kruchego ciasta z jabłkami lub biszkoptowego z galaretką można położyć na stół paterę z makową szarlotką - mówię, Wam zniknie błyskawicznie :) Więc jak się okazuje, taka makowa szarlotka jest również idealna jako ciasto na lato.

W sezonie truskawkowym upieczone, ostudzone ciasto polewamy grubą warstwą polewy czekoladowej, a na niej układamy pokrojone w grube plasterki, soczyste i pełne słońca truskawki - mniam - co za widok, co za smak! Warto się skusić :)

Wypiek jest naprawdę aromatyczny, o niepowtarzalnym, pysznym i wykwintnym smaku. Do tego jest łatwy do wykonania i dość szybki.

Widać również, że świetnie wygląda i na pewno będzie ozdobą stołu, na którym się znajdzie :)

Zachęcam do wypieku i życzę smacznego :)

Makowa szarlotka

Składniki:

Masa:
30 dag maku
30 dag jabłek
4 jajka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
1 szklanka kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
ok. 3/4 szklanki orzechów włoskich
ok. 3/4 szklanki rodzynek
aromat migdałowy
Polewa:
3 łyżki kakao
5 dag gorzkiej czekolady
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
1 łyżka śmietanki np. 30%
Do dekoracji:
wiórki kokosowe
orzechy włoskie

Sposób wykonania:

Mak sparzyć, następnie zmielić w maszynce. Margarynę utrzeć z ½ szklanki cukru i żółtkami. Dalej ucierając dodawać zmielony mak, kaszę mannę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, starte na tarce o grubych oczkach jabłka, aromat migdałowy, pokrojone orzechy włoskie i rodzynki (które wcześniej należy zalać gorącą wodą, dodać kilka kropel aromatu migdałowego i moczyć ok. 1 godziny, a następnie odcedzić). Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru, następnie dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 45 minut w temperaturze 180 °C.

Kakao, połamaną czekoladę, masło, cukier i śmietankę dać do rondelka i podgrzewać cały czas mieszając. Gdy wszystko się połączy, ciepłą polewą polać ciasto. Udekorować, tworząc skośne pasy na przemian z koksem i pokrojonymi orzechami włoskimi.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
41 opinii | Wyraź opinię
4.3733207188 stars based on 1057 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Tak, w przypadku gotowej masy makowej dodajemy jabłka, gdyż w tej masie nie ma jabłek. Udanego wypieku życzę :)
Dorota [2013-12-06 22:24:42]
Witam ciasto zapowiada sie pyszenie mam tylko pytanie czy jezeli uzywam gotowej masy makowej to osobno dodaje jabłka nie wiem czy sa one w gotowej masie
Agulec [2013-12-03 09:33:29]
Dziękuję i cieszę się, że ciasto smakowało, pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-02 17:00:11]
Ciasto jest super i nie aż tak pracochłonne , polecam go wszystkim!!!
Ewa [2012-02-17 19:11:37]
JEST PRZEPYSZNE !!!
AGNIESZKA [2010-04-15 14:17:12]
jest dobre ale bardzo czasochlonne, raczej nie bede go polecac
alcia [2010-01-27 23:52:53]
Ten placek był niegdyś w tv pod nazwą "Czarna Hanka".Jest łatwy w wykonaniu i bardzo dobry.
jaska [2009-12-04 12:06:06]
Kaszę mannę można zastąpić np. 1 dodatkowym jajkiem i dodać o np. 20 dag więcej jabłek. Można też dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. (Porównałam ten przepis z podobnym i tam właśnie było więcej jabłek i jajek, a mniej kaszy manny - więc ciasto powinno wyjść). Powodzenia :)
Dorota [2009-06-18 12:34:06]
Jest pyszna polecam wszystkim!!!!!!!!!!!!!1
serbia [2009-06-11 07:55:11]
Czy konieczne jest dodanie kaszy manny ? Jestem zagranicą i niestety nie mogę jej kupić.
Ewa [2009-06-10 19:53:18]
Do masy z margaryny, cukru i żółtek należy dodawać poklei pozostałe składniki, które są podane w przepisie, na końcu dodaje się ubitą pianę z 4 białek i to wystarczy - ciasto na pewno wyjdzie. Powodzenia ;)
Dorota [2009-01-22 01:17:56]
nie wiem czy dobrze zrozumialam Do tego sparzonego maku wsypac ta kasze i to wystarczy zeby ten mak sie ubil przy pieczeniu Nie trzeba dodawac nic wiecej zadnych jajek Pierwszy raz proboje upiec cos z makiem i nie mam pojecia czy to wystarczy
IVA (30.12.2008) [2008-12-30 15:16:00]
upiekłam go na święta , ale z podwójnej porcji, PYCHOTA !!!!!! POLECAM WSZYSTKIM!!!!
Renata [2008-12-30 11:14:03]
Tak, można.
Dorota [2008-12-10 23:15:31]
czy mozna dac gotowa mase makowa?
kinga [2008-12-10 22:01:23]
pyszne jesli ktos lubi makowce
edyta [2008-09-16 18:22:52]
znam to cisto.jest jednym z moich ulubionych;] tylko,ze ja kupuje gotowy mak z bakaliami w puszce,cisto jest nawe szybkie...polecam
klaudia [2007-06-30 16:52:45]
Bardzo pyszne i syte ciasto, lecz pracochłonne mniam, mniam
Beata [2007-06-27 11:53:12]
robilam,polecam,pycha!!!!!
swistak_ki [2007-04-11 20:49:59]
super, bardzo smaczne ciasto-polecam
malgorzata.bohdanowicz@horizonta [2007-03-30 10:08:22]
Ja robię identyczne ciasto tylko ze jak tą masę makową wyłoże na blaszke to jeszcze robie biszkopt z 5 jajek i wylewam na tą mase równomiernie. Piekę ok. 50 min - biszkopt musi być przyrumieniony. Gdy już wystygnie w foremce przewracam go "do góry nogami" tak aby biszkopt był na spodzie, PYCHA !! :)
marika1 [2007-01-26 14:50:59]
spobowalam jest super bede piekla jeszcze raz polecam
dorota [05 01.2007] [2007-01-05 20:53:00]
za radą z komentarzy dałam pół szklanki kaszy manny i wyszło ok. Poecam
Luiza [2006-12-25 22:27:53]
Cieszę się, że makowa szarlotka smakowała. Życzę kolejnych udanych wypieków ;)
Dorota [2006-12-18 18:10:33]
ciasto pycha i łatwe do zrobienia ja kupilam gotowa polewe i nie dodalam rodzynek co moja rodzinka uznała za błąd.Azala napisała ze piecze z podwójnej porcji to wtedy jest poprostu wyzsze na jakaś imprezke tez upieke z podwójnej porcji.Wystawiam 5
niedoświadczona 18 12 2006 [2006-12-18 09:56:05]
Aromatu należy dodać kilka kropel (czyli ok. 1/4 buteleczki 9 ml). Ciasto można polać gotową polewą czekoladową (np. Gellwe, Dr. Oetker, Delecta). Życzę udanego wypieku ;)
Dorota [2006-12-13 13:21:51]
witam mam jeszcze pytania zanim przystapie do pieczenia czy dodac caly ten aromat i jaką mozna dodac gotowa polewe bo mam zle doswiadczenia z polewa
niedoswiadczona 13 12 2006 [2006-12-13 11:02:06]
Sparzyć mak tzn. przesypać go do garnka, wlać do niego ok. 1 szklankę mleka i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, żeby mak się nie przypalił. Należy gotować do momentu, aż zostanie sam mak, bez mleka, a mleko 'zniknie'. Jest to bardzo dobre i proste ciasto. Nie trzeba tutaj robić żadnego spodu np. kruchego pod masę makową, jedynie zrobić tę masę wylać do formy i piec. Na pewno się uda, bo tutaj nie ma prawa nic siąść, ani też nie powinien zrobić się zakalec. Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-12 10:46:54]
co to znaczy spazyc mak?nigdy nie pieklam ciasta z makiem a mam ochote upiec na swieta poradzcie czy to jest trudne ciasto i czy moze sie nie udac
niedoswiadczona 12 12 2006 [2006-12-12 09:29:07]
Ciasto Pycha POLECAM
Slania1 [2006-12-06 12:24:20]
To ciasto robię od lat i bardzo je lubię gdyż jest bardzo pyszne mniam
Katarzyna [2006-11-22 20:54:32]
ciasto super, moja rodzinka jest zachwycona, polecam
malgorzata [2006-02-14 11:35:09]
Ciasto jest pyszne ..ale z podanego przepisu nie chciala mi wyjść polewa - problem rozwiązał się po dodaniu jajka.
Słodziutka [2006-02-08 16:46:06]
Zgadzam się,jest za dużo manny,ja daję tylko 100 g i to wystarczy.Czasami dodaję tez do masy 1 łyżkę kakao.Ciasto jest bardzo dobre,takie wilgotne.
kristiana [2006-01-02 12:20:43]
pychota jadłam wczoraj mniam;-)
NATALIA [2005-12-30 18:49:34]
Pychota znam to ciasto tylko pod inną nazwą "japoniec"- godne polecenia na Święta Bożego Narodzenia
Meg [2005-12-23 08:51:36]
za duzo mamny wystarczy pol szklanki pozdrawiam
Iwona [2005-12-21 08:01:37]
Tak, można tutaj wykorzystać gotową masę makową (np. z puszki) Pozdrawiam :)
Dorota [2005-12-19 18:31:44]
a czy moze być gotowy mak z np.z puszki?
Dusia [2005-12-18 12:18:49]
zgadzam się z opinią lilki ciacho jest bardzo smaczne,piekę ten makowiec od lat tylko z podwójnej porcji jest pyszne,jabłka są tu bardzo potrzebne gdyż sprawiają że makowiec nie jest suchy lecz wilgotny,ja mak nie sparzam tylko go wcześniej zalewam letnią wodą wypłukać dobrze odcedzić potem mak zalewam mlekiem ok.2-3szkl.mleka na 0,50-0,60dkg.maku gotowaćwolno do czasu odparowania maku.
azala [2005-12-08 18:13:21]
znam to ciacho jest pycha!!! mniam
lilka [2005-12-05 15:11:47]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.