Przepisy Extra

Małe drożdżowe pączusie

Małe drożdżowe pączusie

Składniki:

Rozczyn:
250 ml mleka
5 dag drożdży
¼ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
Drożdżowe ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
10 dag roztopionego masła
2 jajka
¼ szklanki cukru
sól
1 łyżka rumu
Dodatkowo:
marmolada (np. o smaku różanym)
smalec do smażenia (około 4 kostki)
Lukier:
4 łyżki cukru pudru (czubate)
2 łyżeczki gorącej wody
Polewa czekoladowa:
5 dag czekolady mlecznej
ok. 1 ½ łyżki mleka

Sposób wykonania:

Mleko przelać do rondelka i podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i mąkę pszenną. Całość razem wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać letnie masło, ubite jajka, podrośnięty rozczyn i rum. Całość razem wymieszać i wyrabiać ręką (przez około 10 minut) do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 90 minut.

Następnie parte ciasta rozwałkować na grubość około 6 mm podsypując przy tym mąką pszenną. Szklanką wykrawać krążki, na środek kłaść po około ½ łyżeczki, dokładnie sklejać pączki i kłaść sklejonym miejscem do dołu na podsypany mąką pszenną blat stołu. Gotowe pączki odstawić tak na dobre 30 minut w ciepłej i cichej kuchni.

Następnie podrośnięte pączki kłaść na rozgrzany tłuszcz sklejeniem do dołu. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone pączki wykładać łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.

Do miseczki wsypać cukier puder, dodać gorącą wodę i razem rozetrzeć. Pączki ułożyć obok siebie na dużej formie lub talerzu i polać lukrem. Odstawić na kilka minut, aby lukier zastygł.

Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać mleko i podgrzewać cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Ostudzoną i lekko tężejącą polewą czekoladową polać pączki i odstawić na chwilkę.

Z podanych składników wyjdzie około 50 sztuk małych drożdżowych pączusiów.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
5 stars based on 1 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.