smaczny.pl przepisy kulinarne

Mazurek owsiany

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.6 stars based on 5 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

20 dag płatków owsianych (górskich, ok. 2 czubate szklanki)
1 ½ szklanki wody (wrzącej)
10 dag czekolady mlecznej
10 dag suszonej moreli
5 dag suszonej żurawiny
4 łyżki wiórek kokosowych
3 łyżki mąki żytniej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag masła
½ szklanki cukru
3 łyżki oleju
3 łyżki soku z cytryny
Polewa czekoladowa:
14 łyżek śmietanki 30%
20 dag kandyzowanych skórek (mieszanka)

Sposób wykonania:

Płatki owsiane górskie wsypać do miski, zalać wrzącą wodą i zostawić pod przykryciem do ostudzenia. Czekoladę mleczną oraz suszone morele pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki. Dodać suszoną żurawinę, wiórki kokosowe, mąkę żytnią, proszek do pieczenia i razem wymieszać.

Miękkie masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę. Dodać płatki owsiane, olej, sok z cytryny i razem wymieszać. Następnie przełożyć czekoladę wymieszaną z bakaliami i połączyć razem z ciastem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie szklista. Na koniec dodać do ciasta i delikatnie razem wymieszać.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę z bakaliami i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut w temperaturze 175 °C. i ostudzić.

Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać śmietankę i podgrzewać razem na małym ogniu lub w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Gotową polewą czekoladową polać mazurka i udekorować mieszanką kolorowych skórek kandyzowanych. Odłożyć do ostudzenia.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.