Przepisy Extra

Mazurek kajmakowy na waflach

Mazurek bez pieczenia, słodki, przepyszny i wyjątkowy :) Pięknie prezentuje się na świątecznym stole i jest po prostu wyjątkowy w smaku.

Wafel, słodki karmel, czekolada i do tego bakalie - czego chcieć więcej?? ;) Całość komponuje się świetnie!

Polecam wypróbować w nadchodzące Święta. Życząc Wesołych Świąt i smacznego :)

Mazurek kajmakowy na waflach

Składniki:

16 dag suchych wafli (5 sztuk, w kształcie kwadratu)
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
Polewa czekoladowa:
10 dag gorzkiej czekolady
8 łyżek mleka
Do dekoracji:
5 dag migdałów (całych)
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób wykonania:

Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny na średnim ogniu (puszka z mlekiem powinna być cały czas zakryta wodą, w tym celu podczas gotowania wodę należy cały czas uzupełniać). Na koniec wodę z garnka wylać i po około 10 minutach ostrożnie otworzyć puszkę (najlepiej ugotować to mleko wcześniej, aby potem można było szybko złożyć mazurka. Jeśli mleko jest zimne, to tuż przed smarowaniem należy całą puszkę włożyć do gorącej wody i pogotować przez 5 minut, gdyż ciepła masa lepiej się rozprowadza).

Na jeden suchy wafel wyłożyć 3 ½ łyżki karmelu i rozsmarować, przykryć drugim waflem i lekko docisnąć, i tak samo postępować dalej, aż składniki się skończą. Na koniec na górę mazurka położyć dużą deskę, obciążyć garnkiem z wodą i pozostawić tak na około 60 minut.

Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać mleko i podgrzewać razem na małym ogniu, aż składniki się połączą. Gotową polewą czekoladową polać górę i boki mazurka.

Wierzch udekorować wokoło kandyzowaną skórką pomarańczową, a z migdałów zrobić gałązki palmy. Gotowego mazurka schłodzić w lodówce.

To mazurek idealny na Wielkanoc - słodki i szybki :)

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.3777777776 stars based on 36 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.