smaczny.pl przepisy kulinarne

Melisowe wino

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.833333333 stars based on 6 reviews Alkohole

Składniki:

30 gram liści melisy
1/2 litra wytrawnego białego wina

Sposób wykonania:

Liście melisy opłukać i osuszyć. Następnie przełożyć do czystego i suchego słoika. Zalać wytrawnym białym winem. Wymieszać, zakręcić i macerować przez 7 dni. Na koniec przecedzić i odcisnąć przez gazę, a następnie przelać do butelek. Melisowe wino nadaje się do spożycia od razu.

Melisa ma działanie uspokajające. Stosowana jest przy bezsenności, uczuciach niepokoju, zaburzeniach rytmu serca i przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Dodatkowo melisa przeciwdziała zakażeniom wirusowym i bakteryjnym, pobudza trawienie, pomaga w bólach głowy, w bólach menstruacyjnych, a w czasie gorączki doskonale ochładza organizm.

Melisowe wino ma działanie uniwersalne i można go pić w miarę potrzeby 1-2 łyżki przed snem.

Na zdrowie!

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.