Przepisy Extra

Miękki i aromatyczny pasztet

Miękki i aromatyczny pasztet

Składniki:

1 kg udek kurczaka (ok. 2 sztuki)
3 łyżki oleju (np. kokosowego)
1 kg łopatki wieprzowej
60 dag surowego boczku
kurkuma
pieprz cayenne
słodka papryka w proszku
gałka muszkatołowa
pieprz czarny
sól
3 łapki kurze
ok. 1 litr wody
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
ok. 16 dag pieczywa (np. 3 razowe kromki chleba)
40 dag cebuli
40 dag wątróbki indyczej
5 ząbków czosnku
1 ½ łyżeczki Vegety (bez konserwantów)
3 jajka
natka zielonej pietruszki (suszona)
natka selera
majeranek
czarnuszka

Sposób wykonania:

Udka kurczaka opłukać, sparzyć gorącą wodą i osuszyć. W rondlu roztopić połowę oleju koksowego i zrumienić udka kurczaka. Łopatkę wieprzową i surowy boczek opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do rondla z kurczakiem i lekko zrumienić. Następnie mięso obsypać szczyptą kurkumy, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu i soli. Całość razem wymieszać i dalej smażyć.

Łapki kurze oczyścić, opłukać i wrzucić do wrzącej wody w rondelku. Pogotować przez około 3 minut, a następnie ostrożnie wyciągnąć, opłukać i przełożyć do rondla z mięsem. Zalać wodą, dodać listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Całość zagotować i gotować na małym ogniu przez około 70 minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać pieczywo, docisnąć do wywaru i zostawić do ostudzenia.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Pozostały olej kokosowy podgrzać w rondelku, przełożyć do niego cebulę i zeszklić. Wątróbkę indyczą oczyścić, opłukać, pokroić w paski i przełożyć do cebuli. Razem wymieszać i podsmażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i każdy ząbek przekroić na połowę. Razem z Vegetą dodać pod koniec smażenia do wątróbki z cebulą i wymieszać.

Z ostudzonego rondla wyciągnąć kurze łapki, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego, a całość zmielić dwa razy w maszynce od mielenia mięsa razem z ostudzoną cebulą z wątróbką.

Jajka ubić ze szczyptą soli i dodać do zmielonej masy mięsnej. Dodać zgniecioną w palcach natkę zielonej pietruszki, selera i majeranek. Całość razem wymieszać i masę przełożyć do długiej formy keksowej o wymiarach około 36 na 11 cm. Wierzch pasztetu posypać mieloną czarnuszką.

Formę z pasztetem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 70 minut w temperaturze 180 °C.

Ostudzić, wyjąć z formy, owinąć w folię aluminiową (można pasztet wcześniej przekroić na połowę) i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.