smaczny.pl przepisy kulinarne

Miękki i aromatyczny karczek wieprzowy

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.239215686 stars based on 51 reviews Dania główne

Fajny, prosty przepis dzięki któremu kawałek mięsa możemy zamienić na apetyczne mięsko do chleba. Po co kupować różne - nieznane nam składem chemicznym szynki, jak sami w domu możemy przygotować sobie taką pychotkę :) Przynajmniej wiemy, co jemy ;)

W tym przepisie karczek polewamy olejem i nacieramy przyprawami: słodką i ostrą papryką w proszku, majerankiem, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, białym pieprzem, solą prowansalską i kolendrą. Do tego zestawu dodajemy jeszcze aromatyczne plasterki cebuli, czosnku oraz listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego..... mmm jak pięknie pachnie w kuchni jak ten karczek się piecze - warto się przekonać ;) Czytaj więcej

Taki karczek można też podawać na obiad - na ciepło w pysznym sosie, do tego dużo zdrowej surówki, ziemniaczki lub ryż i smaczny obiad mamy gotowy! Smacznego :)

Składniki:

1,5 kg karczku wieprzowego
3 łyżki oleju
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
rozmaryn
zioła prowansalskie
biały pieprz
sól prowansalska
kolendra
15 dag cebuli
3 ząbki czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Karczek opłukać, osuszyć i polać olejem. Posypać szczyptą ostrej i słodkiej papryki w proszku, majeranku, rozmarynu, ziół prowansalskich, białego pieprzu, soli prowansalskiej i kilkoma kuleczkami kolendry. Następnie natrzeć tymi przyprawami i przełożyć do rękawa foliowego do pieczenia.

Cebulę i czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w plastry i obłożyć nimi karczek. Do rękawa foliowego dodać też listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Rękaw szczelnie zamknąć i przełożyć do dowolnej formy do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 100 minut w temperaturze 160 °C. Następnie piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim mięso, aż się ostudzi.

Na koniec upieczony karczek wyjąć z rękawa. Wodę, która wydobyła się z mięsa można przecedzić i zrobić z niej sos, i wtedy podawać karczek na ciepło, lub można podać go na zimno - jako zimna płyta lub na kanapki (sprawdza się rewelacyjnie), a wodę można wykorzystać do innego dania (np. na sos do makaronu lub na dowolną zupę).

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7730 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.