smaczny.pl przepisy kulinarne

Miękkie jogurtowe pączki

Dodane przez w dniu
46 odsłon dziennie
Wyraź opinię
3 stars based on 2 reviews Ciasta i słodkości

Oto moje przepyszne Tłustoczwartkowe wypieki - mniam :)

Miękkie jogurtowe pączki

Składniki:

Rozczyn:
½ szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
5 łyżek mąki pszennej
5 dag drożdży (½ kostki)
Pozostałe składniki:
8 żółtek
½ szklanki cukru
15 dag jogurtu greckiego
8 szklanek mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1 ½ szklanki mleka
3 łyżki rumu
Dodatkowo:
około 30 dag marmolady różanej
smalec do smażenia
2 łyżki spirytusu

Sposób wykonania:

Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i razem podgrzać. Do letniego mleka dodać mąkę pszenną, pokruszone drożdże i całość dokładnie rozmieszać łyżką, a następnie odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut.

Żółtka ubić ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę. Dodać jogurt grecki i razem zmiksować.

Do dużej miski przesiać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę. Wlać żółtka z jogurtem, letnie mleko, rum, sok z cytryny oraz dodać wcześniej otartą skórkę z cytryny. Na koniec przełożyć podrośnięty rozczyn, całość razem wymieszać i wyrobić ręką. Miskę z ciastem drożdżowym zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 1 godzinę.

Następnie brać partiami ciasto, położyć na posypanym mąką pszenną stole, wierzch ciasta również posypać niewielką ilością mąki (jeśli się klei do ręki) i delikatnie rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wykrawać krążki i każdy krążek ciasta lekko rozciągnąć. Na środek każdego krążka położyć około ½ łyżeczki marmolady i skleić pączka. Kłaść sklejeniem na dół na posypanym mąką stole i zostawić na około 60 minut, aby ładnie podrosły.

Do garnka przełożyć smalec (u mnie 4 kostki), wlać spirytus i podgrzewać. Do gorącego tłuszczu przekładać pączki (sklejeniem do góry), garnek przykryć pokrywką i smażyć przez około 2-3 minuty. Następnie pączki odwrócić i smażyć kolejne 2-3 minuty, ale już bez pokrywki. Usmażone pączki wykładać łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i ostudzić.

Z podanych składników wyjdzie około 50 sztuk miękkich i aromatycznych pączków.

Gotowe pączki posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Podobne przepisy:
EXTRA *
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.