Bardzo prosty i szybki przepis na miękkie i błyszczące pierniczki. Do tego równo się pieką, mają ładny kształt, jajko sprawia, że pięknie błyszczą i nie trzeba ich już lukrować - dzięki temu są dietetyczne, bo nie mają na sobie olbrzymiej "skorupki" słodkiego lukru. Ale jeśli ktoś ma takie życzenie, to może je oczywiście lukrować - Wesołych Świąt i udanych wypieków :)
Do miski wsypać mąkę pszenną. Miód zagotować, gorący wlać do mąki i wymieszać. Dodać cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, szczyptę mielonych goździków i soli. Razem wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Następnie dodać jajka i masło. Całość razem wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość około 4 mm i wykrawać foremką pierniczki. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Surowe jajko rozmieszać dokładnie widelcem i za pomocą pędzelka posmarować każdy pierniczek. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 180 °C.
Z podanego przepisu wyjdzie około 65 sztuk pięknych, błyszczących i smacznych pierniczków.
Smacznego.