Przepisy Extra

Miękkie i błyszczące pierniczki

Bardzo prosty i szybki przepis na miękkie i błyszczące pierniczki. Do tego równo się pieką, mają ładny kształt, jajko sprawia, że pięknie błyszczą i nie trzeba ich już lukrować - dzięki temu są dietetyczne, bo nie mają na sobie olbrzymiej "skorupki" słodkiego lukru. Ale jeśli ktoś ma takie życzenie, to może je oczywiście lukrować - Wesołych Świąt i udanych wypieków :)

Składniki:

Piernikowe ciasto:
2 i ¾ szklanki mąki pszennej
3 łyżki miodu
¾ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
goździki (mielone)
sól
2 jajka
5 dag masła
Dodatkowo:
1 jajko

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną. Miód zagotować, gorący wlać do mąki i wymieszać. Dodać cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, szczyptę mielonych goździków i soli. Razem wymieszać i zostawić do ostudzenia.

Następnie dodać jajka i masło. Całość razem wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość około 4 mm i wykrawać foremką pierniczki. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Surowe jajko rozmieszać dokładnie widelcem i za pomocą pędzelka posmarować każdy pierniczek. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 180 °C.

Z podanego przepisu wyjdzie około 65 sztuk pięknych, błyszczących i smacznych pierniczków.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
4.0367346936 stars based on 196 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ojjj to przykro mi, że pierniki się nie udały. Ciekawe dlaczego tak się stało, może ta mąka orkiszowa tu namieszała. Ja ostatnio często do wypieków używam różnych mąk (żytnich, orkiszowych, gryczanych) tylko nie zamieniam całej mąki pszennej podanej w danym przepisie lecz 1/3, 1/2. Bo te mąki są "ciężkie" potrzebują dużo płynnych składników i ciasta wtedy też tak nie rosną. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
Dorota [2017-12-19 10:27:23]
Piekłam dzisiaj te pierniki z mąki tortowej orkiszowej, totalna klapa. Sam proces dodawania składników, zagotowany miód, spowodował grudy, po dodaniu kolejnych ciasto nie chciało się skleić, dodawałam więc śmietanę i żółtko, po czym ciasto zrobiło się mało słodkie i nie plastyczne, nie chciało się rozwałkowywać,nie miałam jeszcze takiej porażki przy pieczeniu.
dana402 [2017-12-17 21:27:15]
Tak, tak dokładnie :)
Dorota [2014-12-15 23:05:40]
Czy po upieczeniu pierniki przechowywać w zamknięciu żeby utrzymywały miękkość?
Małgorzata.P. [2014-12-15 05:54:40]
Właśnie zrobiła... polecam :)
wiola [2014-12-14 10:47:35]
Nie, nie roztapiamy masła, tylko dodajemy masło o temperaturze pokojowej - powodzenia :)
Dorota [2014-12-08 00:39:43]
Czy masło należy roztopić?
Kasia O [2014-12-06 08:03:17]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.