Przepisy Extra

Miękkie pierniczki z dynią

Składniki:

Ciasto z dynią:
30 dag dyni (waga po obraniu)
4 goździki
1 jajko
5 dag masła
4 łyżki miodu naturalnego
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki mąki gryczanej
4 łyżki mąki krupczatki
4 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki imbiru (w proszku)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
gałka muszkatołowa
Cytrynowy lukier:
4- 5 łyżek soku z cytryny
2 szklanki cukru pudru
Do dekoracji:
kolorowa posypka – perełki

Sposób wykonania:

Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do gotującej się wody z goździkami i ugotować do miękkości. Dynię odcedzić, ostudzić i zmiksować blenderem na gładką masę (bez goździków). Do musu z dyni dodać jajko, miękkie masło, miód naturalny, cukier waniliowy oraz mąkę pszenną wymieszaną z mąką gryczaną, mąką krupczatką, przyprawą do piernika, imbirem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą gałki muszkatołowej. Całość razem wymieszać, wyrobić ręką ciasto, przełożyć do miseczki, przykryć, aby nie wyschło i włożyć do lodówki na noc.

Następnie ciasto rozwałkować na około 5 mm, podsypując mąką i wykrawać pierniczki. Przekładać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 170 °C.

Z podanych składników wychodzi około 110 pierniczków z dynią (wykrawałam foremką średniej wielkości).

Do miseczki wlać sok z cytryny, wsypać cukier puder i ucierać łyżką, aż lukier będzie gęsty, gładki i śnieżnobiały ;) Gotowym cytrynowym lukrem polać ostudzone pierniczki i posypać kolorową posypką – perełkami.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.