Przepisy Extra

Mielonka drobiowa słoikowa

Składniki:

½ kg mielonego mięsa drobiowego
Przyprawy:
majeranek
gorczyca
Vegeta lub sól
pieprz
granulowany czosnek
pieprz ziołowy
ostra papryka w proszku
Dodatkowo:
1 łyżka żelatyny

Sposób wykonania:

Mielone mięso drobiowe przełożyć do miski. Dodać majeranek, gorczycę, Vegetę, pieprz, granulowany czosnek, pieprz ziołowy i ostrą paprykę w proszku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do czystych i suchych słoików.

Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody. Moczyć przez kilka minut, a następnie podgrzać do rozpuszczenia się żelatyny (cały czas mieszając).

Do słoiczków z mięsem wlać ciepłą rozpuszczoną żelatynę i zakręcić słoiki. Pasteryzować w ganku pod przykryciem, na małym ogniu około 90 minut.

Składniki wystarczą na około 2 słoiczki po 300 ml.

Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w I fazie.

Smacznego.

Dodane przez Śliweczka w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
spuper robilam juz dwa razy
emila [2010-11-05 09:48:46]
Hmm... u mnie te słoiki stały krótko ( do ok. 7 dni), ponieważ rodzinka miała ochotę na to mięsko i zaraz zostało zjedzone. Ale zapytałam autorkę tego przepisu, być może ona nam odpowie. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-10-28 11:19:52]
Jak długo można to przechowywać ?
Piter [2010-10-26 11:35:47]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.