Przepisy Extra

Miłosny likier brzoskwiniowy

Składniki:

1 kg brzoskwiń
40 dag cukru
1/2 litra czystej wódki
100 ml spirytusu

Sposób wykonania:

Brzoskwinie umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Przełożyć je do dużego słoika, zasypać cukrem i zostawić na kilka dni, aż puszczą sok.

Następnie wlać wódkę i spirytus. Słoik zakręcić i odstawić na 2-3 tygodnie. Po czym przelać przez gazę do czystych butelek i szczelnie zamknąć.

Z przepisu wyjdzie ok. 1,2 litra likieru brzoskwiniowego.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
25 opinii | Wyraź opinię
4.1968574984 stars based on 12856 reviews Alkohole
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
To bardzo się cieszę, i jest mi bardzo miło. Dziękuję za ciepłe słowa i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-10-26 22:17:13]
Pani Dorotko, likier rewelacja.Jestem zwolenniczką Pani przepisów,bo są naprawdę wyśmienite!!! Pozdrawiam
Ania [2011-10-21 20:04:18]
Nie, brzoskwiń nie wyjmujemy.
Dorota [2010-09-22 11:30:38]
Czy brzoskwinie przed wlaniem wódki należy wyjąć?
Emilia [2010-09-22 11:17:59]
Tak, wszystko wkładamy w jeden słoik po kolei i w odpowiednim czasie.
Dorota [2010-05-05 16:44:33]
W jeden sloik wlozyc brzoskwinie z cukrem a w drugi wodke ze spirytusem czy wszystko w jeden sloik??:)
Magda [2010-04-22 15:20:12]
Ten likier można sporządzić na kilka sposobów. Jeśli zastosujemy się do powyższego, proponuję po zlaniu i przefiltrowaniu nalewu pozostawić na min. 2 miesiące, żeby się przegryzł. W tym czasie smaki się połączą i powinien być dużo smaczniejszy. Można również brzoskwinie zalać w pierwszej kolejności spirytusem 70 % (pół na pół wódka ze spirytusem), potem zlać nalew, brzoskwinie zasypać cukrem, po kilku dniach zlać syrop, brzoskwinie zalać dobrą wodą (mineralną niegazowaną lub z kranu przefiltrowaną, przegotowaną i przestudzoną), po paru godzinach zlać wodę, połączyć z syropem i nalewem i po przefiltrowaniu leżakować min. 2 miesiące. Smacznego!
aszki [2009-08-13 10:51:33]
Zrobiłam na odwrót: owoce zalałam alkoholem, zostawilam na 3 tygodnie, potem alkohol zlałam, a owoce zasypałam cukrem. Jak puściły sok i cukier sie rozpuścil, zmieszałam oba roztwory. Nic nie miało okazji splesnieć, owoce do wykorzystania na lody, do ciasta itp. lub solo, dla poprawienia humoru. :)
Buka [2008-07-12 07:05:07]
brzoskwinie po odlaniu pokroiłam i dodałam do sernika na zimno Pyszny wyszedł.
Ula [2007-12-13 18:27:43]
co tu dużo pisać-PYSZNY LIKIER NA 5+ :) Pozdrawiam
Basia [2007-10-21 08:59:58]
miodzio-po prostu przepyszny likierek :) Pozdrawiam ciepło
Basia [2007-10-02 14:20:04]
likier jest pyszny . mi wyszedł o wiele bardziej pomaranczowy niz tu na fotkach jest :) chce sie podzielic z wami moja uwaga . sadze ze po kilku dniach gdy brzoskwinie puszcza sok lepiej jest je wtedy odcedzic przez gaze a dopiero potem wlac do samego soku(bez owocow) akohol gdyz wtedy owoce nie nasiaknaja akoholem(owoce wyrzuca sie a w nich pozostaje sok i alkohol ) i wtedy likier jest mocniejszy . pozdrawiam wszystkich goraco enia.
enia [2007-07-29 14:27:59]
Może one nie spleśniały, lecz pojawił sie na nich taki osad, a to nic strasznego. Po dodaniu wódki i spirytusu wszystko się przegryzie, a na sam koniec i tak wszystko jest przecedzone przez gazę.
Dorota [2007-07-23 15:36:43]
Po 2 dniach brzoskwinie puściły sok ale przy okazji spleśniały
Magda [2007-07-22 11:18:30]
MIODZIO PYCHOTKA
EDYTA [2007-07-10 15:59:10]
no naprawdę pycha zrobiłem to na moje urodziny i wszystkim smakowało bardzo polecam!!!!!!
Damian [2007-02-12 18:58:57]
Likier przyrzadzila moja mama i goscie strasznie sie zachwycali brali przepisy itp;)DZIEKUJE W IMIENIU MAMY;)
Wiki [2006-11-12 22:13:45]
nie ma lepszego przepisu na likierek brzoskwiniowy:)
mamuśka [2006-11-07 19:25:48]
wyprobowalam ten przepis i poprostu rewelacja
minka [2006-10-31 12:22:34]
bylo pyszne (; polecam czekam na nowe przepisy o ciebie
dagi [2006-10-20 13:41:07]
nie polecam zrobilam i nie dobre myslalaz ze bedzie lepszy
halinka [2006-09-10 14:53:02]
POPROSTO PYCHA ZASTOSOWAŁEM TO W MIM BARZE :) KLIJĘTKI SĄ ZAFASCYNOWANE :)
BARMAN [2006-09-07 12:24:03]
jest jakies znaczenie jakiej wodke zastosujemy do tego przepisu ??
piotrek [2006-09-02 18:09:36]
Nie, brzoskwinie mają być w skórce.
Dorota [2006-08-23 17:17:54]
czy przoskinie trzeba obrać ze skórki?
majcher [2006-08-23 15:30:45]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.