smaczny.pl przepisy kulinarne

Mintaj w zalewie octowej

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
2.636363636 stars based on 11 reviews Przystawki

Miłośnicy rybek mogą przygotować sobie rybkę w zalewie octowej...

Przy takiej rybce nie ma za dużo pracy, tradycyjne należy ją usmażyć na złoty kolor, a potem zalać zalewą octową z przyprawami i tak odstawić na około 24 godziny, żeby składniki się przegryzły :)

Ja wrzuciłam do zalewy mintaja, ale można użyć tutaj dowolnej rybki, najlepiej wybrać swoją ulubioną.

Taka rybka wspaniale sprawdza się jako przekąska. Jest smaczna i cieszy się dużą popularnością na różnego rodzaju przyjęciach - i dużych i małych ;) Czytaj więcej

Jest też świetną propozycją na kolację, np. w weekend, ale także i w tygodniu to wspaniały pomysł na coś innego i dobrego do zjedzenia ;)

Ryba z zalewy octowej jest pyszna to wiemy :] Ale z takiej zalewy super smakuje również cebula! Jest chrupiąca, aromatyczna i co ważne nie szczypie w język - przekonajcie się sami...

Zachęcam do wykonania takiej rybki i życzę smacznego!

Składniki:

1 kg mintaja (filetu)
1-2 jajka
pieprz ziołowy
olej
Zalewa octowa:
1 litr wody
½ szklanki octu 10%
25 dag cebuli
10 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego

Sposób wykonania:

Filety z mintaja pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny i odstawić na około 15 minut. Do jajka dodać szczyptę soli, pieprzu ziołowego i rozmieszać widelcem. Ryby panierować w jajku, w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do garnka wlać wodę i przełożyć cebulę. Dodać ocet, liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego, sól oraz cukier trzcinowy. Całość razem wymieszać, zagotować i pogotować przez około 5 minut na małym ogniu. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić.

Usmażone filety z mintaja ułożyć w naczyniu np. szklanej misce i zalać zimną zalewą octową. Przykryć pokrywka lub folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Podawać na zimno, jako przekąska.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.