smaczny.pl przepisy kulinarne

Mizeria z ogórków na zimę

Dodane przez w dniu
43 opinie | Wyraź opinię
3.249729729 stars based on 925 reviews Przetwory

Co można zrobić jeszcze z ogórków?? Zwłaszcza z tych dużych, które nam zazwyczaj zostają??

Ja mam pomysł - może MIZERIĘ - a dokładniej mizerię na zimę :)

W mroźną i białą zimę taki dodatek obiadowy to będzie coś - takie aromatyczne i chrupiące ogóreczki przypomną nam gorące wakacyjne dni :)

Przy tej mizerii jest bardzo mało pracy, a efekt jest cudowny - mówię Wam w zimę, albo już jesienią swoją pracę docenicie i w przyszłym roku zwiększycie nieco tę produkcję ;)

Składniki:

2 kg ogórków (waga po obraniu)
30 dag cebuli
3 ząbki czosnku
3 łyżki octu 10%
3 łyżki koperku (pokrojonego, może być mrożony)
2 łyżki cukru
2 łyżki soli (himalajskiej)
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Ogórki zamoczyć w zimnej wodzie na około 10 minut, a następnie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę.

Do miski przełożyć ogórki, cebulę i czosnek. Dodać ocet, koperek, cukier, sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać i zostawić na około 30 minut. Po tym czasie ogórki ponownie wymieszać i przełożyć do suchych słoiczków (wcześniej dokładnie umytych i wyparzonych). Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Na koniec ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.

Z podanych składników wyjdzie około 8 słoiczków po 300 ml przepysznej mizerii na zimę.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
za kwaśna mizeria -zdecydowanie mniej octu i trochę mniej soli;
M.Z [2017-10-18 16:17:02]
Można spróbować zamienić ocet na kwasek cytrynowy, powodzenia i zdrówka życzę :)
Dorota [2017-08-11 12:14:47]
To bardzo się cieszę :)
Dorota [2017-08-10 00:48:29]
Ogóreczki pyszne, wyjadłam połowę z miski nim znslazły się w słoikach. Pycha.
Monika [2017-08-09 11:34:36]
Mam nadzieję,że ten ocet nie jest konieczny,bo ja tylko kwasek....strasznie choruję po occie
monisko [2017-08-02 15:34:16]
Mało chyba w życiu słyszałaś. U nas tylko taka z cebulą i czosnyczek i ocet i cukier pycha
Anna [2017-08-01 09:25:56]
Nic tutaj nie odlewamy, powodzenia :)
Dorota [2017-07-31 16:37:12]
A wodę się odlewy
Jaska [2017-07-31 15:27:06]
Ja tez wyprobuje bardzo ciekawy pomysl, niech sie pani nie przejmuje tym glupim pisaniem jak ktos nie chce niech nue robi i kropka, ja sorobuje bo tez lubie w zimie taka mizeryjke, pozdrawiam dzieki za nowy przepis taki nietradycyjny
Barbara Kanik [2017-07-30 10:02:37]
Nie ma się co spierać,że ta jest jadalna, a tamta beznadziejna... Co region, co dom, to inna tradycja robienia mizerii... w moim domu głownie robimy z ogórków w plasterkach, zmieszanych z gęstą śmietaną, szczyptą cukru, soli i taką znamy od lat. Kilka razy w życiu jadłam mizerię z ogórków w zalewie z octu... u mojej babci na kujawach je się czarninę, a u nas na południu nie, ale zawsze mam dostawę :)
agnespezlos [2017-07-30 08:54:23]
Dziwi mnie, że w przepisie nieb ma soli!!!
lusia [2017-07-26 17:51:48]
Ja robię mizerię z cukrem solą i pieprzem ☺ dodaję jogurt grecki i koperek świeży. Tal lubię a na zimę ogórki w plasterkach mrożę.
D K [2017-07-26 12:22:41]
Ja nigdy nie jadłam mizerii z cebulą i czosnkiem, dlatego mam już zrobione zapasy w zamrażarce, ogórki starte na tarce, grube otwory, popakowane w woreczki i zamrożone... mam ochotę na mizerie, wyjmuję, odczekuję aż odtają i doprawiam... Tych z przepisu wypróbuje w przyszłym roku.
Varia [2016-09-05 02:19:27]
Zrobię ten przepis j.w. bo nie lubię mizerii na słodko. Dzięki za pomoc w robieniu zapasów.
myszka [2016-09-03 19:47:45]
Ludzie.. Mizeria na zimę a Wy o śmietanie i jogurcie piszecie?
iaka [2016-09-02 17:22:53]
Ooo! Te zmiany bardzo mi się podobają :)
Dorota [2016-08-28 21:18:00]
Zrobiłam (prawie) według tego przepisu i słoiczki już czekają na pasteryzację. Zamiast ścierać na tarce, pokroiłam w plasterki (bo tak wolę) i dodałam soli kamiennej, bo nie mam himalajskiej i dodałam trochę więcej czosnku. Jeszcze mizeria nie jest zapasteryzowana, a już jest pyszna :)
Christina [2016-08-26 18:11:05]
jest super, kto nie lubi z takimi składnikami to niech nie robi i nie komentuje tylko szuka innego przepisu:)
Dana [2016-08-22 14:30:18]
Dziękuję! A ta mizeria na słodko też brzmi ciekawie :)
Dorota [2016-08-22 14:07:08]
dLA MNIE TO DODATKI EXTRA...MIZERIA BEZ CEBULI I BEZ OCTU TO NIE MIZERIA !!
ANIKA [2016-08-22 09:54:07]
W części Polski jada sie mizerię na słodko - naprawdę, kiedyś zostałam poczęstowana, ale to absolutnie nie moje klimaty. Ten przepis mi sie podoba :)
Ela [2016-08-22 09:17:18]
jedna zasada : nie wiem nie komentuje, ale te wszystkie przepisy napewno sa super i napewno smaczne. wlasnie szukam dobrego przepisu na salatke z ogorkow i zapewne kilka wyprobuje z tych przepisow, dziekuje, ze sie podzieliliscie z nami, pozdrawiam poza tym jedno zdanie dodam, prosze mniej uprzedzen i wiecej dobrego zachowania, co sie dzieje z ludzmi, ze tak nieladnie sie wypowiadaja?????
teresa [2016-08-21 12:20:35]
Najlepsza mizeria to: poszatkowane ogóreczki, sól, śmietana lub jogurt. I druga wersja to : ogóreczki, woda z octem (po kaszubsku). Bez żadnych cebul, czosnków i tym podobnych dodatków.
Beata [2016-08-21 11:38:05]
Mizeria z cebulą najlepsza. Jak ktoś pierwsze słyszy, to dobrze, że wreszcie usłyszał. Zawsze jest pierwszy raz.
jolana [2016-08-19 22:55:57]
Pani Dorotko! Bardzo dziękuję za przepis na mizerię-wypróbuję, bo wiadomo że są różne sposoby tak na potrawy jak na życie. Wstydzę się za moich przedmówców ,jak widać państwo mają kłopot z podstawowymi zasadami wychowania. Nie to dobre, co dobre, tylko co kto lubi.Pozdrawiam
Krysia [2016-08-19 22:48:39]
czosnku i cebuli nie moge jesc, ale sprobuje zrobic bez nich :D a odnosnie komentarzy : kazdy ma inny gust smakowy, wiec niektore komentarze sa nie na miejscu, nie jadlas ? nie krytykuj
ewa [2016-08-19 21:34:35]
ja robie mizerie tylko z ogorkow w plasterkach dodaje sól,pieprz i cukier do smaku zostawiam na 15-20 minut jak puszcza sok sa pyszne bezposrednio do obiadu..... PS. zadnego octu,czosnku itp...nie potrzeba do wzmacniania smaku,one są pyszne same w sobie...
kuchareczka [2016-08-19 14:04:06]
Aktualnie jadamy z solą i śmietana. Z rodzinnego domu :cebula,ocet,śmietana trochę soli i cukier,na slodko-kwasno.Bez czosnku w obu przypadkach .O smakach i gustach się nie dyskutuje.Co dom,region inny obyczaj .I dobrze,że jest taka różnorodność. Pozdrawiam.
Gosia [2016-08-19 09:19:21]
Przepis polecam, bo mizeria jest super! A miłośnicy czosnku, mogą oczywiście dodać go więcej. Ps. sama zastanawiałam się nad większą ilością ;)
Dorota [2016-08-18 22:35:08]
Jak to się mówi: "jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził" ;) Ja zawsze mówię, że ile osób tyle smaków, pomysłów i przepisów :) Jestem zawsze otwarta na nowe pomysły, bo lubię "eksperymentować", dlatego chętnie czytam Wasze wszystkie komentarze i często korzystam z Waszych porad - za które oczywiście dziękuję :) Pozdrawiam!
Dorota [2016-08-18 22:32:02]
mozna ja roznie robic ja np: zamiast zielonego koperku daje dojrzale nasiona kopru , gotuje zalewe i lacze z lekko odsaczonymi posolonymi ogorkami -jest pyszna -----ale ten przepis mnie zaciekawil wyprubuje go
mira [2016-08-18 21:22:33]
Ja jem mizerię ale, ze śmietana i czosnkiem każdy je według uznania, a jeśli ma ochotę to dzieli się tym z innymi, zostawcie dziewczynę w spokoju i kupcie sobie maść na żal d....y ,bo jak czytam te komentarze do dochodzę do wniosku , że sami nie potraficie nic zrobić i obrażacie innych
lulka [2016-08-18 18:45:22]
A nie zrobi to sie przecier ogórkowy .Troche za mało czosnku ,może ...
anaconda sss [2016-08-18 16:39:49]
u mnie się to nie sprawdzi - jak gdzieś widzę ogórki to od razu jem, więc taka mizeria "na zimę" znikłaby jeszze tego lata :P ostatnio nawet eksperymentowałam z herbatą z ogórkiem. wzięłam herbatkę zielonę teekanne, dorzuciłam cukier, liski mięty i trochę soku z cytryny. pycha!
mika [2016-08-18 15:37:19]
Dziwą mnie te chamskie komentarze - ciekawa jestem, jak wyglądają Wasze gęby? Też pewnie można by było się do nich doczepić. Nikt Wam nie każe ani robić, ani jeść tych przetworów. Nie pasują Wam, to nie. Widzę, że prostactwo jest teraz na topie - jeżeli nie postępujesz tak, jak to narzucają inni, to jesteś (grzecznie nazywając) passe. Zrobiłam według nowego przepisu sałatkę, UWAGA!!!, z ogórków, do których dodaje się m.in. czosnek i cukier - dla mnie REWELACJA. A Panu, który pisze o mamałydze i ludziach z problemem gryzienia życzę, żeby przez przypadek nie stracił swojego uzębienia. Pozdrawiam.
Marianna [2016-08-18 13:20:08]
Mizeria z cebulą i czosnkiem to nie mizeria :(
Aga [2016-08-18 11:12:18]
Ja zawsze trę na tarce o dużych oczkach ogórki i doprawiam cebulką ,solą i pieprzem i wszystkim smakuje . A tak poza tym to wszystkim się nie dogodzi . :)
Marz... [2016-08-18 10:12:59]
Powiem szczerze, że wolę mizerię w plasterkach, ale są osoby które preferują właśnie taką tartą, i to nie tylko dzieci, ale i dorośli - i to dla nich ta mizeria :) A przepisem się nie chwalę tylko dzielę :) Udanej mizerii życzę!
Dorota [2016-08-17 23:56:45]
ja od dziecka jestem wychowana na mizerii z cebulą i czosnkiem
ula [2016-08-17 22:12:24]
Mnie też ten czosnek nie pasuje, ale dałam połowę. Zobaczymy
Kasia [2016-08-17 16:28:11]
jak mizeria to nie "tarta" na tarce ..tylko w plasterkach ..taką "mamałygę to możesz zrobić np. na zupę albo dla ludzi co mają problem z gryzieniem ale jak ktoś JE i wymyśla takie byle co aby jeść to jego sprawa ale ja bym się nie chwaliła bo nie ma czym... :(
jedzonko [2016-08-17 13:06:17]
A ja tak często robię, bo mi tak smakuje... proszę spróbować :)
Dorota [2016-08-17 10:54:37]
Mizeria z cebulą i czosnkiem?Pierwsze słyszę
Asik [2016-08-17 08:13:51]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.