Przepisy Extra

Nalewka jagodowa

Maceracja to proces działania alkoholu na zanurzone w nim np. owoce. Ten proces wykorzystuje się przy produkcji między innymi nalewek.

Nalewki od dawna to podobno polska specjalność. Ten alkoholowy trunek można wykonać z wielu owoców, popularne są również nalewki z ziół. Dobrze przygotowana nalewka to naprawdę pyszny, o łagodnym aromacie napój alkoholowy, w niczym nie przypominający dostępnych w sklepach kolorowych wódek.

Nalewki, w zależności od tego z czego są wykonane posiadają określone wartości lecznicze, oczywiście zażywane w rozsądnych ilościach. Czytaj więcej

Proponowana nalewka z czarnych jagód, znana też jako czarna borówka, to smaczny i aromatyczny trunek. Jednak, aby rzeczywiście taki był, trzeba go wykonać z dobrej jakości owoców i zastosować się do kilku zasad...

Do przygotowania nalewki używamy tylko naczyń szklanych, niedopuszczalne są naczynia plastikowe. W czasie pracy warto zadbać o czystość używanych słoików i butelek. Po wykonaniu nalewki, koniecznie należy dać jej czas, aby osiągnęła wymaganą moc i smak.

Zdrówko!

Składniki:

1/2 kg jagód
350 ml wódki 40%
25 dag cukru

Sposób wykonania:

Jagody obrać z liści, opłukać i osuszyć. Przełożyć do czystego i suchego dużego słoika (900 ml). Zalać wódką i zamieszać słoikiem. Zakręcić i wynieść do barku w ciemne miejsce na 1 miesiąc.

Następnie odcedzić, sok przelać do czystej butelki, a jagody przesypać cukrem i odstawić na około 7 dni, aż cukier się roztopi. Następnie przecedzić np. przez gazę, jagody odcisnąć i wszystko razem wlać do butelki (z odlanym już wcześniej sokiem). Całość razem wymieszać. Butelkę zakręcić i włożyć do barku na około 6 miesięcy.

Na zdrowie!

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.222222222 stars based on 36 reviews Alkohole
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.