Przepisy Extra

Nalewka miodowo-orzechowa

Nalewki z orzechów włoskich świetnie sprawdzają się jako środki pomocne w zwalczaniu dolegliwości żołądkowo-trawiennych. Ich działanie jest niezwykle szybkie. Można ją stosować po obfitym posiłku. Dodatkowo, orzechówka działa jako środek rozgrzewający.

Podstawowym składnikiem nalewki są włoskie orzechy. Istotny jest termin zbioru orzechów. Najlepszym czasem zbioru orzechów na nalewkę jest przełom czerwca i lipca. Dlatego w tym czasie przygotowuje się nalewki orzechowe, wymagane są orzechy jeszcze niedojrzałe, niezbyt twarde. Miód dodany do nalewki łamie gorzki posmak orzechów i dodaje jej słodyczy.

Składniki:

20 dag zielonych orzechów włoskich
6 goździków
szczypta mielonego imbiru
500 ml wódki 40%
150 ml płynnego miodu wielokwiatowego

Sposób wykonania:

Zielone orzechy włoskie opłukać, osuszyć i pokroić (najlepiej w rękawiczkach, aby nie zabrudziły rąk). Przełożyć do czystego i suchego dużego słoika (900 ml). Dodać goździki i szczyptę mielonego imbiru. Całość zalać wódką, wymieszać i zakręcić słoik. Wynieść do barku na 2 miesiące, od czasu do czasu słoikiem zamieszać.

Następnie przecedzić, a zielone orzechy przełożyć do słoika i zalać miodem. Słoik zakręcić i odstawić na 1 miesiąc, od czasu do czasu mieszając (miód w tym czasie powinien się rozpuścić). Na koniec przecedzić i wlać do syropu z alkoholem. Całość razem wymieszać i przelać przez gazę do butelek. Zakręcić i włożyć do barku na około 6-12 miesięcy.

Na zdrowie.

Dodane przez w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
4.1401360544 stars based on 147 reviews Alkohole
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
"Płynny miód" chodzi tutaj o taki, który nam się wyleje ze słoika, a jeśli mamy miód w formie stałej - skrystalizowany, wtedy taki słoik z miodem można włożyć do ciepłej wody, aby miód stał się płynny. Powodzenia :)
Dorota [2018-07-10 22:40:16]
Co oznacza "płynny miód"? Normalny miód należy delikatnie rozcieńczyć? Nie rozumiem niestety tego kroku. Jeśli zalejemy orzechy miodem, to raczej to się nie rozpuści.
Początkujący [2018-07-07 23:50:49]
Myślę, że można. W tym roku wcześniej zrobiło się ciepło, wszystko wcześnie zaczęło się rozwijać, dlatego to może teraz będzie najlepszy moment na zbiory zielonych orzechów :)
Dorota [2018-06-13 23:11:49]
Witaj, a czy mogą być orzechy zerwane na początku czerwca. Dostałam, gdyż urwała się gałąź.
Gajówka [2018-06-13 08:16:25]
Na nalewkę orzechową orzechy najlepiej zrywać - koniec czerwca lub początek lipca, kiedy jeszcze są zielone i dają się pokroić, powodzenia :)
Dorota [2013-04-26 08:29:36]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.