smaczny.pl przepisy kulinarne

Noworoczny bigos

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.3696969696 stars based on 33 reviews Dania główne

Składniki:

2 kg białej kapusty (1 średnia główka)
1 kg kiszonej kapusty
1 kg łopatki wieprzowej
1 kg kiełbasy
30 dag wędzonego boczku
ok. 2 łyżki oleju
2-3 dag suszonych grzybów
10 dag suszonych śliwek
1 kostka rosołowa
20 dag koncentratu pomidorowego (1 mały słoiczek)
ostra papryka w proszku
pieprz

Sposób wykonania:

Białą kapustę obrać z zewnętrznych liści, opłukać i osuszyć. Następnie poszatkować, ugotować i odcedzić. Kiszoną kapustę pokroić (ale nie jest to konieczne), osobno ugotować i odcedzić.

Łopatkę wieprzową, kiełbasę i wędzony boczek pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej i przełożyć do niego łopatkę, kiełbasę i boczek. Razem wymieszać i usmażyć. Następnie dodać pokrojone w paski suszone grzyby, które wcześniej należy zamoczyć.

Do dużego garnka przełożyć białą i kiszoną kapustę. Przełożyć całe mięso z rondla wraz z tłuszczem. Do tego dodać pokrojone w paski suszone śliwki i liście laurowe. Wodę, w której moczyły się grzyby (około 1 szklanka) pogrzać, rozpuścić w niej kostkę rosołową i wlać do garnka. Całość wymieszać i dusić na małym ogniu. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Dodać szczyptę majeranku i ostrej papryki w proszku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7729 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.