Przepisy Extra

Nutella ze śliwek węgierek

Oryginalna Nutella to krem orzechowo-czekoladowy produkowany przez włoską firmę. Jednak warto spróbować i wykonać samodzielnie krem, którego głównym składnikiem są soczyste i dojrzałe śliwki - owoce lata i jesieni.

Taką masę kremową powstałą na bazie śliwek można zastosować do przygotowania przekąsek oraz słodkich wypieków.

Domowa nutella może służyć do smarowania kanapek i ciastek. Można ją z powodzeniem stosować do przygotowywania bardziej skomplikowanych kompozycji cukierniczych np. ciast, a nawet tortów. Świetnie się sprawdza do przekładania pierników. Czytaj więcej

Przepis na nutellę do samodzielnego przygotowania jest prosty w wykonaniu, a składniki są łatwo dostępne i tanie. Zachęcamy więc do tej słodkiej i zdrowej produkcji.

Smacznego :)

Składniki:

2,5 kg śliwek węgierek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
20 dag kakao (najlepiej DecoMorreno)

Sposób wykonania:

Śliwki wypestkować, umyć i osuszyć. Następnie zmielić je w maszynce. Przełożyć do dużego garnka, dodać cukier i wymieszać. Razem smażyć 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać cukier waniliowy i kakao. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.

Gorącą nutellę nakładać do czystych i suchych słoików. Następnie słoiki zakręcać i odwracać do góry dnem. (Nutelli nie trzeba już pasteryzować).

Składniki wystarczą na około 6 słoiczków po 500 ml.

Smacznego.

Dodane przez Janka w dniu
30 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Mam nadzieję, że efekt będzie smakowity ;) Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2014-07-31 14:24:50]
To super! Cieszę się, że przepis się przydał, no i najważniejsze, że "nutella" smakowała :) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2013-10-10 18:11:53]
mąż mi tyle śliwek naniósł i robiłam kompoty, bo jakoś na powidła nie miałam ochoty, przypadkiem znalazłam ten przepis i zrobiłam ze śliwkami, które były zamrożone do ciasta, ale pychota,teraz żałuję, że tak mało, aż na samą myśl ślinka cieknie, dziękuję za przepis :)
Danutka [2013-10-09 15:43:53]
Trudno mi było sobie wyobrazić smak tego cudeńka. Zrobiłam i już wiem;-) Pycha ;-) Bardzo oryginalny smak. Polecam jak ktoś nie wie co zrobić z nadmiarem śliwek.
Aneczka1 [2013-09-03 21:40:12]
To cieszę się, że aż tak Wam smakowała :)
Dorota [2012-09-11 14:49:03]
jest super tylko ja dodaję czekoladę
Halina [2010-09-14 12:03:33]
To się zwie śliwella. Nikt o tym nie słyszał?
lymonka [2010-08-16 17:02:07]
zrobione i juz zjedzone. poprostu pycha... nadaja sie do wszystkiego , nalesniki, ciasto itp.... moj syn jest wybredny ale to mu akurat bardzo smakowalo. Goraco polecam
Schnee [2010-06-27 00:56:33]
nutella jest zabójczo smaczna!
edzia [2009-10-14 13:14:04]
wspaniały przepis polecam nic nie pryska w smarzeniu smarzyc na wolnym ogniu , pyszny do wafli nie potrzeba dodawać żelfiksu samo zgęstnijeje polecam
Kris [2009-09-19 19:58:59]
kiedyś robiłam powidła z żelfixem i nigdy tego błędu nie popełnie,one muszą się smażyc pare dni żeby były cudowne,tak samo jak i ten dżem czy nutella niech pryska nawet troche przypali ale taki jest naj naj,pysia,
sława [2009-09-17 20:43:51]
Jeszcze lepsze jest po dodaniu cynamonu(według uznania)
Ewa [2009-09-11 17:45:14]
ja do tego dodałam 2 galaretki wiśniowe,jest super!
Daniela [2009-08-31 23:31:54]
Bardzo dobre. polecam!
ela333w [2009-08-28 20:04:34]
Właśnie robie "neutelle" znalazłam przepis zimą i nie mogłam się doczekać kiedy mi wreszcie dojżeją węgierki. Dziś strząchnełam hehehe równe 2,5 kg i własnie się smarzą. Planuje je smarzyć tak długo jak prawdziwe powidła czyli kilkanaście godz. (po kilka godz. dziennie), a jutro kupie kakao z wiatrakiem to najciemniejsze Deko Moreno - moje ulubione. Mam nadzieje, że będzie smakowało tak ja wszyscy to zachwalają - napewno będę robić rogaliki. Mniam
Ań [2009-08-25 17:56:15]
sardzo dobre ale ja dodalam jeszcze orzechy laskowe
teresa [2008-08-09 21:49:56]
smaczne, mieszałam tylko od czasu do czasu, nie przypala się, rewelacyjne do naleśników. polecam
marta [2007-10-26 11:25:32]
jak to jest nutella -sory ale mi to niesmakowało !
dami [2007-10-12 11:48:05]
Chyba nie o nazwę tu chodzi??? Kilkanaście lat temu nikt o czekodżemach nie słyszał.
Janka [2007-09-25 08:07:55]
Dobre, ale to bardziej przypomina "czekodżem" niż nutellę!
bogna [2007-09-24 19:33:54]
Loniu, poważnie nie mieszasz przez dwie godziny? Jakiego garnka używasz? Smażysz pod przykryciem?
Zuza [2007-09-21 10:05:40]
bardzo dobra nutella, dodam tylko że ja robiąc wkładam śliwki do garnka na to sypię cukier i nie mieszam przez dwie godziny. Gwarantuję że sie nie przypalą
lonia [2007-09-20 10:39:05]
Żelfix zmienia smak przetworów. Jak chce się zjeść dobre przetwory, nie oszukiwać dzieci i gości to trzeba się narobić . Ja powidła śliwkowe smażę min.50 godzin
zibiscj55 [2007-09-19 12:25:48]
wspaniały przepis w ubiegłym roku zrobiłam i był super, w tym roku właśnie odświeżam przepis i robię dalej, warto troszeczkę się pomęczyćaby póżniej mieć przyjemność jedzenia i częstowania swoich gości
Niusieczka [2007-09-15 00:18:18]
Twój przepis zdziebło mnie zaintrygował:) no i w sobote mam zamiar coś tam zrobić. dam znać co i jak. pozdrawiam:)
brysiowa@tlen.pl [2007-09-13 12:20:34]
ja też robię ten dżem, ale daję 3 kg śliwek, bo jest naprawdę bardzo gęsty, ale za to bardzo smaczny. Doskonały jest do przekładania suchych wafli.
Justyna C. [2007-09-10 18:43:18]
ja tez robiłam tą nutellę ale troszkę inaczej i mia lam inne proporcje.Na 1,5 kg sliwek 50 dag cukru i 10 dag kakao. Najpierw ugotowałam sliwki do miękkości, odcedziłam wode której podczas gotowania zrobiło sie dosc duzo. Sliwki zmiksowałam,dodałam kakao, cukier waniliowy i zwykły cukier. Wszystko wymieszałam i zostawiłam na ok 12 godz.Potem chwile pogotowałam(trzeba bardzo czesto mieszac) na łozyłam do słoików i pasteryzowałam 15 min
gigi28 [2007-09-04 21:26:02]
robiła ten czekodżem, ale mi wyszło sporo miniej - dokładnie 8 słoiczków po koncentracie pomidorowym.
Anka [2007-09-04 12:51:54]
Smaczne! Ale moim zdaniem nie powinno sie to nazywac nutella, bo niewiele ma z nia wspolnego. Poza tym 2 godziny gotowania! Koszmar-wszystko wkolo opryskane. Chwala temu kto wymyslil zelfix.
Basia [2007-09-04 10:01:57]
Bardzo ciekawy i smaczny przepisik,zrobiłam i polecam.
asia3275 [2007-09-03 18:02:35]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.