smaczny.pl przepisy kulinarne

Ogórki kiszone z cynamonem

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.066666666 stars based on 15 reviews Przetwory

Ogórki kiszone - któż ich nie lubi? Chyba nie ma takiej osoby, noooo chyba, że dzieci mogą trochę przy nich marudzić... Ale dorośli się nimi wręcz zajadają!

Przepis na ogórki kiszone jest bardzo prosty, tani i błyskawiczny. A ten z wrzącą wodą to dla mnie strzał w dziesiątkę! Zapożyczyłam go od moje Mamy, za co bardzo jej dziękuję :*

Lubię ten szybki i niezawodny sposób kiszenia ogórków :) Dlatego ze szczerego serca polecam i Wam :)

Ten słój ogórków można przygotować w zaledwie 10-15 minut, na koniec każdy robi swoje, ogóreczki się kiszą, a my już im do niczego nie jesteśmy potrzebni ;) Tylko odpoczywamy, idziemy na zakupy, gotujemy obiad ewentualnie robimy inne pyszności z ogórków - jeśli mamy sezon ogórkowy ;) Czytaj więcej

Ale żeby tak nie było nudno ;) do ogórków dodałam cudnie pachnące laski cynamonu, aby nadały ogórkom i zalewie pięknego aromatu. Sama jeszcze takich ogórków nie jadłam, ale słyszałam, że są osoby które kiszą ogórki z cynamonem i je po prostu uwielbiają :) Dlatego skusiłam się na jeden słoiczek, jeszcze trochę poczekam i będzie degustacja - już nie mogę się doczekać...

Wam też życzę smacznego :)

Składniki:

ok. 80 dag ogórków
3 gałązki kopru
2 laski cynamonu
3 ząbki czosnku
2 kawałki chrzanu
ok. 700 ml wody
¾ łyżki soli (kamiennej)
¾ łyżeczki cukru

Sposób wykonania:

Do dużego, umytego, wyparzonego i wytartego do sucha dużego słoika przełożyć gałązki kopru i laski cynamonu. Ogórki zamoczyć w ziemnej wodzie na około 10 minut, następnie umyć i osuszyć. Ułożyć ciasno w słoiku. Ząbki czosnku przekroić i razem z kawałkami chrzanu wcisnąć w puste miejsca w słoiku.

Do garnka wlać wodę, dodać sól i cukier. Razem wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki i od razu szczelnie zakręcić słoik. Zostawić w ciepłym miejscu na około 2-3 tygodnie, a następnie wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy, niech tam leżakuje, aż do zimy ;)

Podane składniki wystarczą na jeden duży słoik o pojemności 1 ½ litra.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.