smaczny.pl przepisy kulinarne

Ogórki kiszone z czarnuszką

Dodane przez w dniu
25 odsłon dziennie
Wyraź opinię
4.5 stars based on 4 reviews Przetwory

Jest dużo ogórków, przypraw to można kombinować, szukać i odkrywać nowe smaki ;) Bo czemu nie?? ;)

Ogórki i czarnuszka... hmm to może być dobre :)

Tak jeszcze nie kisiłam, dopiero w tym roku skusiłam się na taką kombinację...

Moja znajoma kisiła ogóreczki z czarnuszką i bardzo sobie je chwaliła. Podobno na smak ogórka czarnuszka za bardzo nie wpływa, lecz na jego kruchość. A dokładnie - ogórki po ukiszeniu zachowują swoją jędrność i są chrupiące - a to bardzo lubię w ogóreczkach :) Czytaj więcej

Zachęcam do skorzystania z przepisu, życząc udanych ogóreczków i smacznego!

Składniki:

1 ½ kg ogórków
Do każdego słoika:
1 gałązka kopru
1 ząbek czosnku
kawałek chrzanu
1 łyżka czarnuszki
Zalewa:
ok. 1,10 litra wody
1 czubata łyżka soli (kamiennej)

Sposób wykonania:

Ogórki (najlepiej świeżo zerwane) dokładnie umyć, opłukać zimną wodą i wysuszyć.

Do wyparzonych i suchych słoików ciasno ułożyć ogórki, zaczynając od większych, a kończąc na mniejszych. W wolne miejsca w słoiku włożyć gałązkę kopru, obrany z łupinek i przekrojony na połowę ząbek czosnku, obrany ze skórki kawałek chrzanu i na koniec wsypać czarnuszkę.

Wodę zagotować, wsypać sól i dokładnie rozmieszać. Gorącą zalewą zalać ogórki i od razu szczelnie zakręcić słoiki.

Tak przygotowane słoiki odstawić w ciepłe miejsce, np. na podłodze w kuchni, i zostawić tak na około tydzień, a następnie wynieść do ciemniej i zimnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po około 900 ml.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.