smaczny.pl przepisy kulinarne

Ogórki kiszone z liściem selera

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
3.625 stars based on 16 reviews Przetwory

Przedstawiam Wam błyskawiczny przepis na kiszone ogórki. Tym razem wzbogaciłam go o dodatek aromatycznego selera. Tyle się o tych ogóreczkach nasłuchałam, że są takie dobre z tym selerem, więc... skusiłam się i ja :D

Ogóreczki z tego przepisu są bardzo dobre, chrupiące i pięknie pachną :) Zachęcam więc do kiszenia w domu, bo to prosta sprawa jest, a ile radości, że nam coś fajnie wyszło :)

Powodzenia i smacznego!

Składniki:

1 ½ kg ogórków
Do każdego słoika:
3 liście selera
1 gałązka kopru
1 ząbek czosnku
kawałek chrzanu
Zalewa:
ok. 1,10 litra wody
1 czubata łyżka soli
½ łyżeczki cukru

Sposób wykonania:

Ogórki (najlepiej świeżo zerwane) dokładnie umyć, opłukać zimną wodą i wysuszyć.

Na dno wyparzonych i suchych słoików włożyć opłukane liście selera i ciasno ułożyć ogórki, zaczynając od większych, a kończąc na mniejszych. W wolne miejsca w słoiku włożyć gałązkę kopru, obrany z łupinek i przekrojony na połowę ząbek czosnku oraz obrany ze skórki kawałek chrzanu.

Wodę zagotować, wsypać sól, cukier i dokładnie rozmieszać. Gorącą zalewą zalać ogórki i od razu szczelnie zakręcić słoiki.

Tak przygotowane słoiki odstawić w ciepłe miejsce, np. na podłodze w kuchni, i zostawić tak na około tydzień, a następnie wynieść do ciemniej i zimnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po około 900 ml.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Witam, chodzi tutaj o całe i duże łodyżki z listkami, powodzenia i również pozdrawiam :)
Dorota [2017-07-19 11:30:26]
Dzień dobry, jeszcze nie robiłam ogórków z tego przepisu ale mam taki zamiar, tylko proszę mi powiedzieć czy to chodzi o 3 małe liście selera czy łodyżki.... Pozdrawiam
bozenav [2017-07-19 10:04:25]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.