smaczny.pl przepisy kulinarne

Ogórki w pomidorowej zalewie

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.6 stars based on 5 reviews Przetwory
Ogórki w pomidorowej zalewie

Składniki:

2 kg ogórków
20 dag cebuli
Pomidorowa zalewa:
20 dag koncentratu pomidorowego (1 słoiczek)
½ szklanki octu 10%
½ szklanki wody (zimnej przegotowanej)
½ szklanki cukru
4 łyżki oleju
2 łyżki soli (kamiennej)
Dodatkowo:
3 gałązki natki pietruszki

Sposób wykonania:

Ogórki dokładnie wyszorować, opłukać i pokroić w słupki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka.

Do dużej miski przełożyć ogórki i cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy, ocet, wodę, cukier, olej i sól. Całość razem dokładnie wymieszać i odstawić na około 2 godziny (w tym czasie kilka razy wymieszać ogórki z zalewą).

Do wyparzonych i suchych dużych słoików włożyć po 1 listku liścia laurowego i 1 gałązce natki zielonej pietruszki, a następnie przełożyć ogórki wraz z całą pomidorową zalewą.

Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na około 3 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.