Ogórki dokładnie wyszorować, opłukać i pokroić w słupki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka.
Do dużej miski przełożyć ogórki i cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy, ocet, wodę, cukier, olej i sól. Całość razem dokładnie wymieszać i odstawić na około 2 godziny (w tym czasie kilka razy wymieszać ogórki z zalewą).
Do wyparzonych i suchych dużych słoików włożyć po 1 listku liścia laurowego i 1 gałązce natki zielonej pietruszki, a następnie przełożyć ogórki wraz z całą pomidorową zalewą.
Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.
Składniki wystarczą na około 3 słoiki po 900 ml.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.