smaczny.pl przepisy kulinarne

Ogórki z curry i koperkiem

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
5 stars based on 2 reviews Przetwory
Ogórki z curry i koperkiem

Składniki:

3 kg ogórków
10 dag cebuli (1 średnia)
Zalewa:
6 szklanek wody
2 szklanki cukru
1 ½ szklanki octu 10%
1 ½ łyżki soli (kamiennej)
1 ½ łyżeczki curry
4 łyżeczki koperku (u mnie suszony)
Do każdego słoika:
1 gałązka koperku
1 ząbek czosnku
5 ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Ogórki opłukać, odciąć końcówki i pokroić w skórce w około 5 mm plasterki. Cebulę obrać z łusek i pokroić w plastry (na 6 części).

Do wyparzonych i suchych słoików włożyć po plasterku cebuli, gałązce kopru, obrany ząbek czosnku, listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu oraz ziarenka ziela angielskiego, a następnie przełożyć plasterki ogórków (ułożyć je).

Do garnka wlać wodę. Dodać cukier, ocet, sól kamienną, curry i koperek. Całość razem wymieszać i zagotować. Następnie gorącą zalewą zalać ogórki i słoiki szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez około 10 minut, ostudzić, a na koniec wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 6 słoików po 900 ml.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.