Przepisy Extra

Ogórki z fasolką szparagową

Składniki:

1 kg ogórków
70 dag fasoli szparagowej (np. żółtej)
50 dag cebuli
20 dag papryki czerwonej
5 ząbków czosnku
ok. ½ szklanki cukru
3 łyżki soli
¼ szklanki oleju
½ szklanki octu 10%
20 dag koncentratu pomidorowego
lubczyk (suszony)
majeranek
pieprz czarny
Dodatkowo:
3 gałązki kopru

Sposób wykonania:

Fasolkę szparagową, opłukać i odciąć końcówki. Następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować przez około 10 minut na małym ogniu pod przykryciem, a na koniec odcedzić i ostudzić.

Ogórki opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki (najlepiej mechanicznie). Przełożyć do miski dodać 1 łyżkę soli i wymieszać. Po około 30 minutach ogórki odcisnąć z soku i przełożyć do dużej miski.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Następnie do ogórów przełożyć fasolkę szparagową, cebulę, czerwoną paprykę i czosnek. Dalej dodać cukier, pozostałą sól, olej, ocet, koncentrat pomidorowy, szczyptę lubczyku, majeranku oraz czarnego pieprzu do smaku.

Całość dokładnie razem wymieszać. Do wyparzonych i suchych słoików włożyć po gałązce kopru, a następnie przełożyć sałatkę. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2327868852 stars based on 122 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.