Przepisy Extra

Ogórki z papryką i cukinią

Ogórki, papryka, cukinia i cebula to idealne połączenie warzyw, które zaskoczą Twoje podniebienie przy jesiennym czy zimowym obiedzie!

Tak przygotowane zachowują świeżość i smak letnich warzyw przez długie miesiące :)

Zrób je już dziś i ciesz się wyjątkowym smakiem przez długi rok.

Ocet jabłkowy w zalewie dodaje warzywom charakterystyczny smak i kwasowość. Czytaj więcej

A co ważne przypisuje mu się też pewne korzyści zdrowotne, takie jak poprawa trawienia i wspieranie zdrowego poziomu cukru we krwi. Jednak trzeba uważać, bo zalewa octowa zawiera cukier, dlatego warto spożywać ją umiarkowanie, szczególnie przez diabetyków.

Składniki:

1 kg ogórków (małych)
1 kg papryki (najlepiej kolorowej)
15 dag cebuli
50 dag cukinii (młodej, np. żółtej)
Zalewa octowa:
5 1/3 szklanki wody
1 1/3 szklanki octu jabłkowego
½ szklanki cukru
1 łyżka soli (czubata, najlepiej kamiennej)
Do każdego słoika:
1 gałązka kopru
chrzan (1-2 cm kawałek)
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
3 ziarenka jałowca
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
½ łyżeczki gorczycy

Sposób wykonania:

Ogórki opłukać. Kolorową paprykę opłukać, oczyścić z nasion i pokroić w grubsze paski. Cukinię opłukać i pokroić w podłużne paski. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półksiężyce.

Do suchych, a wcześniej wyparzonych dużych słoików włożyć przyprawy: gałązkę kopru, kawałek chrzanu, rozkrojony ząbek czosnku (może być w skórce), liść laurowy, ziarenka jałowca, kolorowego pieprzu i gorczycę.

Następnie słoik położyć na jednej ręce ukosem i układać na przemian warzywa: ogórki, paprykę, cukinię i cebulę.

Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, sól, wymieszać i zagotować. Następnie wlać ocet jabłkowy jeszcze raz zagotować. Lekko ostudzoną zalewą octową zalać warzywa. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 7 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Korniszony
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.