smaczny.pl przepisy kulinarne

Ogórki z paprykową nutką

Dodane przez w dniu
61 odsłon dziennie
Wyraź opinię
4.4 stars based on 5 reviews Przetwory

Kolejny wypróbowany przepis na prostą i łatwą do zrobienia w domu sałatkę ogórkową.

Wystarczy tutaj zaledwie parę składników, aby powstała fajna sałatka obiadowa - na zimę będzie jak znalazł ;)

Przy niej się też za wiele nie napracujemy ;) Wystarczy trochę pokroić, potem wymieszać i zostawić na noc, aby składniki się przegryzły. A na drugi dzień tylko mieszamy, przekładamy do słoików i pasteryzujemy... ;) Czytaj więcej

Koleją zaletą tej sałatki, jest to, że możemy do niej wykorzystać te ogórki, które nam przerosły i np. do kiszenia za bardzo już się nie nadają... tylko co z nimi zrobić?? A np. taką błyskawiczną sałatkę z ogórków!

Powodzenia i smacznego!

Składniki:

2 ½ kg ogórków
10 dag cebuli
2 ząbki czosnku
4 łyżki soli (kamiennej)
4 łyżki oleju
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
½ łyżki ostrej papryki w proszku
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki octu 10%
Do każdego słoika:
1 gałązka koperku

Sposób wykonania:

Ogórki - w skórce (najlepiej świeżo zerwane i tutaj możemy wykorzystać te duże, przerośnięte ogórki) umyć, odkroić z nich końcówki i pokroić w ukośne plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę.

Do miski przełożyć ogórki, cebulę i czosnek. Dodać sól kamienną, olej, słodką i ostrą paprykę w proszku, cukier i ocet. Całość razem wymieszać i odłożyć na 24 godziny (przez ten czas kilka razy wymieszać składniki).

Na drugi dzień do wyparzonych i suchych słoików włożyć po gałązce kopru i przełożyć ogórki wraz z zalewą. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemniej, zimnej piwnicy.

Z podanych składników wyjdzie 6 słoików po 400 ml.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.