Przepisy Extra

Ogórki w zalewie musztardowej

Ogórki w zalewie musztardowej

Składniki:

2-3 kg ogórków
Zalewa:
1 litr wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
3 niepełne łyżki soli
5 łyżek musztardy
Przyprawy:
ziele angielskie
gorczyca
pieprz w ziarenkach
liść laurowy
czosnek
chrzan
koperek
marchewka

Sposób wykonania:

Ogórki umyć, pokroić na "ósemki", na plasterki, lub zostawić w całości. Włożyć do słoików. Następnie do słoików włożyć przyprawy i pokrojoną w plasterki surową marchewkę.

Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać.

Zimną zalewą zalać ogórki i pasteryzować 10 minut.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
82 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Korniszony
Komentarze do przepisu:
To bardzo się cieszę i pozdrawiam miłośników tych ogóreczków :)
Dorota [2013-01-02 17:52:51]
Ogórki wszystkim baaardzo smakują :) POLECAM !!!
Iza [2012-11-17 13:06:49]
To mają być całe ziarenka pieprzu, powodzenia :)
Dorota [2012-07-26 12:53:16]
Ta zalewa taka jest, proszę się tym nie przejmować, a ogóreczki są pycha :)
Dorota [2011-08-10 20:18:20]
Pasteryzowanie ogórków aż pół godziny?Od lat robię przetwory i po raz pierwszy się z czymś takim spotkałam.A tak na marginesie , to przepis powinien być dokładny- albo 20min.,albo 30 min.Przecież o przepisy pytają nowicjusze.
Anna [2011-07-21 06:49:46]
O taaaak. Z miodem są przepyszne.
aldi [2011-01-02 00:55:01]
czy ktoś próbował zalać ta zalewą cukinię?
kurczak [2010-08-29 23:03:41]
Ja pasteryzuję sałatkę w piekarniku z termoobiegiem 20 min. w temperaturze 130 stopni
ala [2010-08-17 09:46:58]
chcę pasteryzowac ,czy można w piekarniku i na ile stopni
krystyna [2010-08-10 17:07:13]
Ja na przykład jadłam u cioci pyszne w zalewie musztardowej z miodem przepyszne!!! A teraz sama tez takie robię .I od niej mam ten przepis: Ogórki obrać ze skórki pokroić na 4 części. Poukładać w słoiku na stojąco , wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i trochę kopru.Zalewa: 4 szkl. wody; 1 szkl. octu ; 1,5 szkl. cukru ; 2,5 łyżki soli. Wszystko razem zagotować. Zalewę przestudzić i dodać 3 łyżeczki musztardy np. chrzanowej i 3 łyżeczki miodu. ogórki zalać zalewą i pasteryzować 20-30 min. POLECAM !!! NAPRAWDĘ PYSZNE !!!
Ousia [2010-08-10 13:21:08]
dobre są też t papryką ale nie mam jeszcz przepisu poszukam może znajdę.Pozdrawiam!
mariola [2010-07-28 14:16:35]
Zalewę robimy z wody, octu, cukru, soli i musztardy. Wszystko należy wymieszać i zimną zalewą zalać ogórki.
Dorota [2010-07-28 10:48:42]
Jeśli dodamy musztardę francuską, to gorczycy już nie musimy dodawać. Marchewkę dodajemy surową, pokrojoną w plasterki. Ogórki pasteryzujemy około 10 minut. Powodzenia :)
Dorota [2010-07-28 10:40:22]
Jak długo pasteryzować te ogorki .
Helcia [2010-07-23 19:29:42]
Jutro zamierzam zabrac się za zrobienie ogoreczkow! Bo jadłam kiedys i są pyszne. Pytanko jaką musztarde dodac najlepiej jeśli ta francuska to czy dodawać także gorczycę?? i czy marchewka ma być surowa??Proszę o odpowiedz.
ag-alicja [2010-07-23 18:46:40]
Tylko dodaję musztardę chrzanową 5 łyżek???Zalewe zagotowac???
Iwona [2010-07-21 11:32:48]
To można też dodać musztardę chrzanową, powodzenia ;)
Dorota [2010-07-20 12:37:53]
mam pytanie czy musi byc chrzan???Czy wystarczy musztarda chrzanowa???Bo nie mam chrrzanu
Iwona [2010-07-20 10:00:11]
ja używam mustardy chrzanowej
bobo [2009-08-16 18:12:22]
Pasteryzować około 10 minut.
Dorota [2009-08-11 16:39:14]
Jak długo pasteryzować?
Dusia [2009-08-09 23:59:30]
Wypróbowałam ten przepis super! Tylko użyłam musztardy francuskiej z kamisa ( gorczycowa), a do słoików z przypraw włożyłam listek laurowy i ziele angielskie.polecam
Aguś [2008-08-11 14:53:58]
Witam, najlepiej dodać natkę koperku i kwiat. Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-08-08 11:30:02]
Witam! Mam pytanie: czy ten koper to ma być natka koperku, czy kwiat tak jak do ogórków kiszonych?
Dotka [2008-08-06 08:34:20]
Super 1 raz to zrobiłem zalałem ciepłą zalewą i są takie na w pół chrupiące super super rewela. Polecam
Mecenas Kluczbork [2008-07-13 18:23:08]
Ja tez je robie od kilku lat ale polecam obrać ze skórki bo są lepsze. Pozdrawiam
Monika [2007-10-02 09:01:08]
Myślę, że ogórki zalane ciepłą zalewą będą bardziej miękkie niż te zalane zimną, nie gotowaną zalewą. Jedna i druga metoda jest dobra - sprawdzałam. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-08-28 20:53:58]
Ja tez zrobilam te ogorki w tym roku pierwszy raz i na prawde sa przepyszne.Zajada sie nimi cala rodzinka.jednak Ja zalewe gotowalam nie wiem czy to ma jakies znaczenie,zeby jej nie gotowac.Prosze o odpowiedz
madzia [2007-08-28 20:17:25]
Trudno powiedzieć, ale myślę, że już po 48 godzinach to można je jeść. Smacznego ;)
Dorota [2007-08-10 19:06:09]
po jakim czasie mozna jesc takie ogorki ??
net [2007-08-10 18:05:14]
pychotka polecam wszystkim smakoszom ogorkow
Aneta [2007-08-09 12:05:02]
Robie takie ogórki od kilku lat są extra wszyscy zawsze się zachwycają.Polecam.
Beata [2007-08-08 10:44:24]
zrobiłam na poczatek tylko 4 słoiczki ale brat zjadł cały 1 (nawet mi nie zostawił:P:P) i stwierdził ze bardzo dobre i teraz mama robi wiecej;):) thx za pyszny przepis pozdrawiam
Anka [2007-07-26 21:31:44]
pyszne ogoreczki ja tez je robie POLECAM~!!!!
dagmara [2007-07-26 16:10:14]
ja rowniez polecam te ogoreczki robie je od kilku lat i sa przepyszne:)
ewelina [2007-07-26 11:28:54]
Składniki zalewy należy wymieszać i zimną zalewą zalewa się ogórki, a następnie pasteryzuje. Ta zalewa ma właśnie to do siebie, że później musztarda opada na dno, proszę się nie martwić, ogórki się nie zepsują. Już po otwarciu słoika wyciągamy same ogórki, a musztarda zostaje na samym dnie i w niczym nam nie przeszkadza. Jedynie to nie za ciekawie wygląda, ale taki urok jest ogórków w musztardzie. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-07-24 14:55:05]
ja zrobiłam w tym roku ogóreczki w zalewie musztardowej ale nie wiem czemu musztarada oddziela się od zalewy i opada na dno. po wymieszaniu jest wyszystko ok, a zalewę przecedziłam przez siteczko. moja babcia np.nie gotowała musztardy tylko dała ją do ostygniętej zalewy i dopiero zalała ogórki.
Basia z Jastrzębia [2007-07-23 10:52:36]
Chcę właśnie zrobić ogórki w musztardzie ale właśnie nie rozumiem czy składniki zalewy mieszamy i zimną wlewamy do słoików czy składniki mieszamy,zagotowujemy i przestudzoną zalewamy ogórki ,bo to zapewne ma znaczenie!proszę o odpowiedź. pozdrawiam
grazia [2007-07-21 16:44:05]
wszystko pyszne i smaczne pomysl o wydaniu jakiejs ksiazki kucharskiej naprawde bylo by warto wszystkie twoje przepisy supppper...
+alan [2007-07-17 10:39:57]
Ja zawsze używam do zaprawy zwykłych ogórków gruntowych. Już niedługo zacznie się sezon na ogórki, więc w sklepach i na targowiskach takich ogórków będzie dużo.
Dorota [2007-06-12 11:05:50]
mam pytanko skromne czy to chodzi o ogórki szklarniowe?????:P
dorcia [2007-06-11 20:51:26]
Ogóreczki sa wspaniałe , ten przepis rozdałam juz paru znajomym którzy u mnie je spróbowali .REWELA!!!!
ola [2006-08-29 12:15:55]
minąl juz przeszlo miesiac od zrobienia tych ogoreczkow postanowilam je sprobowac sa naprawde pyszne nie wiem czy nie sa ostrzejsze niz te z danego przepisu bo robilam zalewe z podwojnej porcji na te 3 kg ogorkow ale i tak sa PYSZNE
anka [2006-08-27 21:53:24]
Ogórki są naprawdę pyszne, chociaż zalewa niezbyt ładnie wygląda.Mąż jak ją zobaczył, stwierdził,że nie zje tych ogórów. Jednak zmienił zdanie. Teraz innych nie jada, tylko te !
bacha [2006-08-21 10:06:30]
Robie podobnie ale daje musztarde francuska / to taka z kuleczkami/ Rewelacja !
Kaja [2006-08-04 00:19:00]
czy wam wystarcza ten litr wody na 3 kg ogórków? ja musialam zrobić zalewę z podwójnej porcji
anka [2006-08-03 10:07:09]
Tyle tego, że nie wiem z czego skorzystać. Fajnie, że mogę pobuszować i coś znaleźć. Pozdrawiam wszystkich smakoszy
Mati [2006-08-01 16:16:11]
ziele i listek do tego nie pasuje bo psuje smak
eli] [2006-07-27 16:10:06]
Ja posiadam inny przepis, 3 kg ogórków Zalewa: 2 litry wody 1/2 l octu 6% 4 małe słoiki musztardy 1/2 kg cukru 3 łyżki stołowe soli Przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, musztardę, sól i cukier. Zalewędokładnie mieszamy i odstawiamy aż trochę przestygnie. Umyte i osuszone ogórki układamy ciasno w wyparzonych słoikach, po czym zalewamy jeszcze ciepłą marynatą. pasteryzujemy 15-20 min. słoiki 1 litrowe.
ina12 [2006-07-19 23:40:42]
zrobilam w zeszlym roku i teraz sie nimi zajada cala moja rodzina.Sa pycha.Z keczupem tez sa dobre.POLECAM
MALAMU [2006-02-07 19:01:13]
Moj przepis jest bardzo podobny, tylko ja nie daję marchewki. Należy też zwrócić uwagą, ze raczej chodzi o 6% ocet, a nie obecnie dostępny 10%.
Aleksandra z Katowice [2005-11-01 18:52:00]
ogórki w musztardzie robię długo , lecz zawsze obieram je ze skóry !!!!!!!
ANNA [2005-09-11 21:20:56]
Poszukuję "życiorysu" tego przepisu, interesuje mnie w którym roku został wypróbowany.I kto mógłby mi to poświadczyć na piśmie.Te informacje z najstarszą datą są mi potrzebne pilnie!!!A poza tym ja dodaję dwie łyżki soli i tyle samo musztardy i zalewę gotuję.
ewat [2005-08-24 22:45:54]
Podpisuję się pod listą pochwał. Faktycznie są bardzo smaczne. Ja poszłam za sugestią z miodem i wykorzystałam musztardę miodową zmieszaną z francuską, a teraz rodzina się zajada i każdy czuje trochę inny smak. Pycha!
Ewa [2005-08-12 19:50:58]
Witam Serdecznie wszystkie Panie, moja mama właśnie zrobiła kilka słoików "MUSZTARDZIAKÓW" bo tak właśnie nazwaliśmy te ogóreczki są wyśmienite i bardzo polecam w troszkę innej wersji: SKŁADNIKI: 4kg ogórków; liść laurowy; ziele angielskie; koper; czosnek; chrzan ZALEWA: 7,5 szklanki wody; 1,5 szklanki octu; 4,5 łyżki soli; 1,5 szklanki cukru; 7,5 łyżki musztardy rozprowadzić z małą ilością wody. Wszystkie składniki zalewy zagotować - 5 min. Ogórki obrać, pokroić w ćwiartki. Pasteryzować 5 min. - POZDRAWIAM
EwaS Gliwice :))) [2005-08-07 11:48:27]
zamjast zwykłej musztardy można dodać musztardę \'kamis\'gorczycową pyszne
Brygida z Torunia [2005-08-06 21:29:41]
Robiłam te ogóreczki z musztardą kremską- czy są jakieś uwagi dot. musztard. Podziele sie moimi uwagami dot. zalewy: musztardę rozpuszczam w zimnej wodzie i zagotowuję z pozostałymi składnikami-po ostudzeniu zalewam ogórki i pasteryzuje ok.5 min-wówczas zalewa nie rozdziela sie-jest super
be-ma [2005-08-04 07:48:49]
Na 1 litrowy słoik przypada: po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, 1/3-1/2 łyżeczki gorczycy, 2-3 liście laurowe, 1/3-1/2 pokrojonego w plastry ząbku czosnku, kawałek chrzanu (obrany korzeń), 4-5 plasterków marchewki i 1-2 'listki' kopru. Taką proporcję przypraw dodaje się również do zaprawy różnych rodzajów ogórków i czerwonej papryki.
Dorota [2005-08-02 12:54:54]
mam pytanie co ilości przypraw czy całe opakowanie ziela angielskiego,gorczycy,pieprzu liścia laurowego -ile czosnku chrzanu koerku,marchewki-proszę opiszcie bo robię te ogórki pierwszy raz i bardzo chciałabym aby się udały
Iwona [2005-08-02 10:52:57]
Zalewy nie należy w ogóle gotować.
Dorota [2005-08-02 09:52:32]
Zamierzam robić te ogórki tylko jednego nie rozumiem, czy zalewa zimna oznacza, że w ogóle nie należy ją zagotować. Czy gotujemy i należy odczekać aż wystygnie i dopiero zalewamy nią ogórki? Proszę o odpowiedź.
Azalka [2005-08-02 08:54:54]
Ogórki należy zalać zimną zalewą, a następnie zapasteryzować. Zalewę musztardową nie da się dokładnie wymieszać, po prostu to jest jej cecha charakterystyczna. Po zalaniu ogórków, musztarda opada na ogórki, a w przypadku wyciągania ich ze słoika, musztarda opada na dno. Jeżeli ktoś ma życzenie, aby musztarda nie osadzała się, to przed zalaniem ogórków można tą zalewę przecedzić.
Dorota [2005-07-27 12:59:39]
Tutaj jest podana proporcja, że na 1 litr wody przypada 1 szkl. octu, 1 szkl. cukru, 3 niepełne łyżki soli i 5 łyżek musztardy. Ta zalewa powinna wystarczyć na zalanie 3 kg ogórków, a jeżeli ogórków będzie więcej np. 9 kg, to większamy składniki zalewy, i mamy: 3 litry wody, 3 szkl. octu, 3 szkl. cukru, 9 niepełnych łyżek soli i 15 łyżek musztardy.
Dorota [2005-07-27 10:09:20]
Zrobiłąm te ogórki, i taeraz stygną po pasteryzacji, jednak zalewa widocznie się oddziela, tzn. widać tą musztyardę czy to ma tak być???Bo jak się słoik potrząsie to jest ok.
Lidka [2005-07-21 16:47:58]
Czy tu ma być tylko 1 litr wody?????????????????????
Lidka [2005-07-21 13:23:28]
Proszę o podpowiedź, czy zalewać ogórki gorącą zalewą czy zimną?
im [2005-07-15 11:12:29]
Na litr wody 3 lużki soli to zadużo proponuje 2 lyżki bo tak jest smacznie,musztarda sama w sobie jest słona .Sprawdzone polecam
JULIA [2005-06-09 22:23:55]
zeby musztarda nie oddzielała sie od zalewy radzę przecedzic zalewe przez gaze, a dopiero pozniej zalac ogóreczki.Polecam-sprawdzone.
Rysiaa [2005-02-08 20:38:26]
Można zrobić też wersję z pikantnym kechupem zamiast musztardy,jedne i drugie są rewelacyjne.Kaczucha30
KACZUCHA30 [2005-01-20 13:27:48]
Doskopnałe w tej zalewie są również patisony - wypróbowałam.
Baśka [2004-10-04 22:24:24]
Ogórki rewelacyjne,niby smak pikli,niby korniszonów.Polecam
jolzakk1 [2004-10-04 16:07:01]
Ogórki sa przepyszne. Mozna je kroic na różne sposoby np. w centymetrowe plastry ze skórą albo w cienkie plasterki jak na mizerie bez skórki.
Dosia [2004-10-04 11:03:17]
Ogórki według tego przepisu są naprawdę bardzo dobre. Polecam każdemu.
Danka [2004-09-06 09:32:15]
mam pytanie,czy zalewa powinna być przestudzona,czy można zalać ogórki gorącą bo z tego co wiem istnieją takie dwie możliwości a na pewno nie jest to wszystko jedno
ja [2004-09-03 08:46:57]
Po przeczytaniu pozytywnch opinii zrobiłam w tym roku kilka słoiczków tych pysznych ogóreczkówi naprawdę są wyśmienite.Ja do tej proporcji zalewy dodałam jeszcze lyżkę miodu.
Jagoda [2004-08-31 10:39:50]
ktoś miał głowe żeby takie cudko wymyśleć szczerze polecam wyśmienite
nikolka19 [2004-08-25 21:34:52]
robie te ogórki są pyszne ale ja obieram ogórki ze skórki polecam:)
basia [2004-08-23 13:19:12]
ogórki sa naprawdę pyszne!!! tylko mam jedno pytanie:czemu musztarda oddziela się od zalewy?
monka [2004-07-28 18:58:43]
pyszności!!!Od dwóch latek robie tylko takie ogóreczki. Naprawde polecam.
monika [2004-04-10 10:45:14]
te ogórki sa superowe,sama je robilam,po prostu pyszne,tylko tzreba je pasteryzowac dokladnie 5 minut nie wiecej aby byly twardawe.pozdrawiam.
ania22 [2004-03-20 00:36:17]
Sama takie robię i są super!
Bożena z Bedzina [2004-03-13 18:13:58]
Ja robię je od kilku lat-i bardzo podobnie,ale musztardę używam z całymi ziarnami gorczycy [chociaż połowę ilości] i dodaję nieco miodu,który nadaje niepowtarzalnego smaku.
elwa@interia pl [2004-03-10 14:55:45]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.