Przepisy Extra

Omlet a`la Marcini

Składniki:

4-5 średnich jajek
10 dag żółtego sera
10 dag dowolnej kiełbaski
1 średnia cebula
1 łyżka masła
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Na początek uwaga – zarówno ilość składników jest dość dowolnie modyfikowalna – również wykonanie (np. stopień przysmażenia cebuli) zależy od indywidualnych upodobań. Tak więc sposób wykonania traktujmy raczej jako wskazówkę, a nie sztywny plan, którego trzeba się trzymać.

Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię wraz z masłem – przysmażyć. W tym czasie zetrzeć na tarce o średnich (lub małych) oczkach żółty ser oraz wybić do naczynia całe jajka, wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.

Gdy cebula i kiełbasa na patelni jest już odpowiednio przysmażona rozkładamy ją równomiernie po patelni i zalewamy jajkiem. Po chwili (gdy jajko trochę się już zetnie) wysypujemy starty ser. Teraz możemy całość przykryć pokrywką, ale nie jest to konieczne. Po około 5 minutach omlet jest gotowy.

Wykładamy go na talerz. Możemy posmarować majonezem (jak się tuczyć to na całego ;) ) i/lub polać keczupem. Spożywamy z chlebem i jakąś smaczną herbatką koniecznie w towarzystwie (składniki na 2 porcje). Po posiłku wysłuchujemy pochwał współbiesiadnika :)

Życzę smacznego.

Dodane przez Marcin w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Cieszę się bardzo, że omlecik Wam smakuje :)
Dorota [2013-06-04 22:01:51]
bardzo smaczny omlet i bardzo syty
andzia [2013-06-02 20:59:45]
Bardzo dobry omlecik :)
sylwia [2009-02-19 14:40:32]
Omlet jest po prostu wyśmienity. Przynajmniej chwilowo moi domownicy zrezygnowali z innych dań!
Ania [2008-12-30 12:22:05]
Omlet pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu.
dominika30 [2007-08-02 11:49:38]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.