Przepisy Extra

Orzechowe pączki

Składniki:

Rozczyn:
2 łyżki mleka
2,5 dag drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki pszennej
Pączki:
ok. 50 dag mąki pszennej
20 dag orzechów włoskich
1 jajko
4 żółtka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 dag masła
1 szklanka mleka
2 łyżki spirytusu
4 łyżki śmietany 18%
starta skórka z 1 cytryny
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Drożdże rozkruszyć i przełożyć do ciepłego mleka. Dodać cukier i mąkę pszenną. Wszystko razem wymieszać, nakryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Białko ubić na sztywną masę, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Cytrynę umyć, sparzyć, wysuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach.

Do dużej miski wsypać połowę mąki pszennej. Orzechy włoskie zmielić w maszynce do orzechów, dodać do mąki i razem wymieszać. Następnie dodać ubite jajka, rozczyn, ciepłe roztopione masło, ciepłe mleko, spirytus, śmietanę i startą skórkę z cytryny. Wszystko razem wymieszać i wyrabiać ręką, dosypując mąkę pszenną. Następnie ciasto posypać lekko mąką pszenną, odstawić w ciepłe miejsce i nakryć ręcznikiem kuchennym, aż ciasto podrośnie.

Ciasto wyłożyć na lekko obsypany mąką stół i rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać literatką kółka i kłaść na stół obsypany mąką. Odstawić na około 30-60 minut, aż podrosną.

Do garnka wlać olej i do gorącego oleju włożyć pączki. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron i usmażone wykładać na ręcznik papierowy. Ostudzone pączki posypać cukrem pudrem.

Z podanych składników wyjdzie około 75 orzechowych pączków.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.15 stars based on 16 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.