Przepisy Extra

Oscypek z grilla

Ten góralski przysmak jakim jest oscypek, to doskonały ser również do przyrządzania na grillu - pycha!

Podczas produkcji oscypek jest wędzony. Dodatkowo przypieczony na grillu uzyskuje fantastyczny smak i zapach. Grillowany oscypek wyśmienicie smakuje z dodatkiem słodkiej żurawiny - tak podany po prostu rozpływa się w ustach. I wtedy na jednym serku się nie kończy... ;) Ten smak pamięta się dłuuugo i chce się do niego wracać :)

Samo przygotowanie oscypka do grillowania to błyskawiczna czynność, a przypieczenie 3 minuty, to można powiedzieć moment. Można go wykonać na grillu równocześnie z innymi potrawami np. kiełbaskami i podać razem jako jedno danie kulinarne z grilla. Czytaj więcej

Taki oscypek dobrze pasuje i smakuje również z innymi mięsami oraz rybami przyrządzanymi na grillu.

Oscypek z rozgrzanego rusztu jest po prostu wyśmienity! Śmiało można powiedzieć, że jest to dość szybka, łatwa i "bardzo góralska" przekąska, czyli smak lata, odpoczynku i wakacji!

Zachęcam do jego skosztowania i życzę smacznego :)

Składniki:

2 średniej wielkości osypki (2 x 20 dag)

Sposób wykonania:

Z oscypków odciąć boki (tzw. piętki), a następnie pokroić w około 1 cm plasterki (natomiast małe oscypki można grillować w całości). Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować z dwóch stron przez około 3 minuty. Można też grillować odcięte boki oscypka, ale tylko z jednej strony.

Grillowane oscypki podawać jako dodatek do kiełbasek, steków, szaszłyków i ryb z grilla. Taki oscypek wyśmienicie smakuje również z żurawiną.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.146153846 stars based on 52 reviews Przystawki
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.