Przepisy Extra

Owocowe ciasto na kruchym cieście z czekoladową pianką

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag margaryny
4 żółtka
Masa owocowa:
1 kg jabłek (waga po obraniu)
60 dag dyni (waga po obraniu)
40 dag bananów (waga po obraniu)
6 łyżek cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Czekoladowa pianka:
4 białka
½ szklanki cukru
1 budyń czekoladowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do dekoracji:
2 łyżki wiórek kokosowych

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać margarynę i żółtka. Całość razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w niej kruche ciasto. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 170 °C.

Jabłka i dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Banany obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do garnka przełożyć jabłka, dynię i banany. Dodać cukier i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby owocowa masa się nie przypaliła. Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w ¼ szklanki zimnej wody, wlać do masy owocowej zagotować i ostudzić.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać budyń czekoladowy w proszku, mąkę ziemniaczaną i razem zmiksować.

Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć masę owocową, na nią piankę czekoladową, a wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 170 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.