Fajne kruche ciasto z jabłkami, dynią i bananami, a na górze czekoladowa pianka. Ciasto proste i bardzo smaczne. Wprost na jesienny stół. Proste składniki i łatwe wykonanie - warto się skusić :)
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać margarynę i żółtka. Całość razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w niej kruche ciasto. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 170 °C.
Jabłka i dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Banany obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do garnka przełożyć jabłka, dynię i banany. Dodać cukier i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby owocowa masa się nie przypaliła. Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w ¼ szklanki zimnej wody, wlać do masy owocowej zagotować i ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać budyń czekoladowy w proszku, mąkę ziemniaczaną i razem zmiksować.
Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć masę owocową, na nią piankę czekoladową, a wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 170 °C.
Smacznego.