smaczny.pl przepisy kulinarne

Owocowo-serowe ciasto na razowym spodzie

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
3.435897435 stars based on 39 reviews Ciasta

Smaczne owocowe (gruszki + jabłka) i serowe ciasto na kruchym, razowym spodzie - mniam!

Te warstwy wyglądają tutaj ciekawie, bo niby takie zwykłe ciasto, a prezentuje się bardzo okazale :)

Na spodzie trochę inne, bo razowe ciasto - dużo zdrowsze od tego zwykłego - na bazie białej mąki, potem pyszna masa serowa, na niej równie smaczna masa owocowa, a na górze puszysta białkowa pianka z małą, nietypową dekoracją - bo z otrębami owsianymi!

To trochę takie ciężkie i konkretne ciasto, ale bardzo pyszne! Jest dosyć prostym i szybkim ciastem do wykonania.

Diabetycy lub osoby będące na diecie śmiało mogą sobie to ciasto przygotować, oczywiście ujmując tutaj dużo cukru, a w ostateczności zamieniając biały cukier na trzcinowy lub lepiej na brzozowy - sprawdziłam, tak też się da i ciacho wychodzi super :) Czytaj więcej

A Ci, co nie liczą kalorii, mogą sobie to ciacho polać polewą czekoladową z dodatkiem mielonego cynamonu - mniam!

To ciasto to też fajny pomysł na trochę inne wykorzystanie jabłek - czyli zupełnie inny pomysł na jabłecznik... jabłecznik warstwowy i wieloskładnikowy :)

To ciacho jest idealne w każdym sezonie, a już w sezonie jesiennym koniecznie trzeba się na niego skusić. Można go też upiec na Święta Bożego Narodzenia lub na Wielkanoc :)

Zapraszam na najsmaczniejsze razowe ciasto i życzę smacznego!

Składniki:

Owocowa masa:
60 dag gruszek (waga po obraniu)
40 dag jabłek (waga po obraniu)
2 łyżki soku z cytryn
2 łyżki cukru
2 łyżki kaszy manny
Razowy spód:
2 szklanki mąki razowej
1 szklanka mąki krupczatki
¼ szklanka cukru trzcinowego
15 dag masła
3 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
Masa serowa:
50 dag twarogu (półtłustego)
½ szklanki mleka
½ szklanki cukru pudru
aromat rumowy
4 żółtka
200 ml śmietanki 36%
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Pianka z białek:
7 białek
½ szklanki cukru
½ szklanki oleju
aromat rumowy
Do dekoracji:
2-3 łyżki otrębów owsianych

Sposób wykonania:

Gruszki i jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać sok z cytryny, cukier, razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Pod koniec duszenia wsypać kaszę mannę, razem wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Do miski wsypać mąkę razową, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. Dodać masło, żółtka i śmietanę. Całość razem posiekać nożem, a następnie zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej razowe ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C.

Twaróg przełożyć do miski. Dodać mleko, cukier puder, kilka kropli aromatu rumowego i razem zmiksować blenderem na gładką masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Schłodzoną śmietankę ubić. Na koniec do masy serowej dodać ubite jajka, śmietankę, mąkę ziemniaczaną i razem delikatnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa zrobi się sztywna i biała. Na koniec dodać olej, mąkę ziemniaczaną, kilka kropli aromatu rumowego i całość delikatnie wymieszać.

Na podpieczone razowe ciasto wyłożyć masę serową, potem masę owocową i na koniec piankę z białek. Wierzch ciasta posypać otrębami owsianymi. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 35 minut w temperaturze 175 °C.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Cieszę się bardzo, że ciasto się udało i pozdrawiam :)
Dorota [2016-07-21 11:01:01]
Super ciasto, zrobiłam na niedzielę. Nie dawałam gruszek bo nie lubię, ale z samymi jabłkami i tak jest pyszne. Choć wygląda na skomplikowane, jest łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze-jednoblachowe, a takie lubię :) Dorota dziękuję za przepis :D
Renia [2016-03-07 20:57:42]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.