Kapelusze grzybów dokładnie umyć, wypukać (do ostatniej wody wlać kilka kropel soku z cytryny) i osuszyć.
Jajka wbić do talerza, dodać olej, szczyptę soli i czarnego pierzu. Całość dokładnie razem wymieszać widelcem. Do talerza z jajkami przełożyć kapelusze grzybów, obrócić kilka razy w jajku, a następnie panierować w bułce tartej. Gdy już wszystkie kapelusze będą opanierowane, kłaść na rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Ostudzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i osuszyć. Do czystych i suchych słoików (wcześniej wyparzonych) przełożyć przyprawy. Do każdego słoika włożyć po 10 ziarenek czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, ½ łyżeczki gorczycy, 1 listku laurowym i po około 2 plasterki cebuli. Na koniec przełożyć usmażone kapelusze grzybów.
Do garnka wlać wodę i ocet. Wsypać cukier i sól. Całość razem wymieszać i zagotować. Lekko ostudzoną zalewą zalać grzyby, chwilę poczekać i dolać zalewy (bo wypija ją troszkę panierka). Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić, wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po 700 ml.
Smacznego.