Przepisy Extra

Panierowane grzyby w zalewie octowej

Panierowane grzyby w zalewie octowej

Składniki:

1 kg grzybów (samych kapeluszy średniej wielkości)
sok z cytryny
5 dag cebuli (waga po obraniu)
Do panierowania:
2 jajka
1 łyżka oleju
sól
pieprz czarny
1 szklanka bułki tartej
Do smażenia:
olej
Do każdego słoika:
10 ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
½ łyżeczki gorczycy
1 listek laurowy
Zalewa octowa:
3 ½ szklanki wody
¾ szklanki octu 10%
4 łyżki cukru
¾ łyżki soli

Sposób wykonania:

Kapelusze grzybów dokładnie umyć, wypukać (do ostatniej wody wlać kilka kropel soku z cytryny) i osuszyć.

Jajka wbić do talerza, dodać olej, szczyptę soli i czarnego pierzu. Całość dokładnie razem wymieszać widelcem. Do talerza z jajkami przełożyć kapelusze grzybów, obrócić kilka razy w jajku, a następnie panierować w bułce tartej. Gdy już wszystkie kapelusze będą opanierowane, kłaść na rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Ostudzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i osuszyć. Do czystych i suchych słoików (wcześniej wyparzonych) przełożyć przyprawy. Do każdego słoika włożyć po 10 ziarenek czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, ½ łyżeczki gorczycy, 1 listku laurowym i po około 2 plasterki cebuli. Na koniec przełożyć usmażone kapelusze grzybów.

Do garnka wlać wodę i ocet. Wsypać cukier i sól. Całość razem wymieszać i zagotować. Lekko ostudzoną zalewą zalać grzyby, chwilę poczekać i dolać zalewy (bo wypija ją troszkę panierka). Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić, wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po 700 ml.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
45 odsłon dziennie
Wyraź opinię
4.2444444444 stars based on 9 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.