Przepisy Extra

Paprykarz do chleba

Paprykarz do chleba

Składniki:

ok. 3 kg pomidorów
ok. 1 kg marchwi
1 kg cebuli
1/4 szklanki octu 10%
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 szklanka ryżu
1/4 szklanki cukru
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do dużego naczynia i gotować na małym ogniu przez około 60 minut.

Następnie dodać ocet, oliwę z oliwek, ryż i gotować jeszcze około 20 minut, cały czas mieszając. Dodać cukier, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać i nakładać do słoików. Pasteryzować około 15 minut.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
38 opinii | Wyraź opinię
4.3910775564 stars based on 1457 reviews Pasty
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Surowy ryż gotujemy z marchewką, cebulą i pomidorami przez 60 minut, a potem dopiero dodajemy ocet - ryż będzie miękki proszę się nie martwić, powodzenia :)
Dorota [2016-08-12 14:22:49]
ryż surowy z octem gotować? ryż będzie miękki?
laskkat [2016-08-11 18:05:21]
1 pełna szklanka ma 250 ml.
Dorota [2012-02-21 18:40:35]
Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że paprykarz się udał i że smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-09-13 21:22:26]
Dziękuje za szybką odpowiedź.
Madzia [2008-07-28 08:07:39]
Tak, można dodać też zwykły olej. Powodzenia ;)
Dorota [2008-07-27 11:06:18]
Czy można dać zamiast oliwy z oliwek zwykły olej?
madzia [2008-07-26 23:04:07]
Paprykarz - tradycyjna potrawa węgierska. Paprykarz jest przyrządzany z czterech równych części papryki, mięsa wieprzowego, cebuli oraz pomidorów.
qwerty [2008-06-04 11:05:05]
He he, ryba to jest w "paprykarzu szczecińskim".
Nykt [2008-02-07 10:12:12]
Nie, ryżu nie należy gotować - należy dodać surowy, bo później będzie on jeszcze gotowany z pozostałymi składnikami, no a potem będzie jeszcze pasteryzowany, i na pewno się ugotuje. Powodzenia ;)
Dorota [2007-08-27 21:37:47]
sprubuje zrobic ten paprikarz ale coten ryz ugotovac
maryla [2007-08-26 08:53:22]
Z dodatkiem ryby tego paprykarza nie robiłam, ale zapewniam, że ten paprykarz jest bardzo dobry. Na próbę można go zrobić z mniejszej ilości składników. Ale też nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do tego paprykarza rybę, można spróbować - na pewno będzie dobre. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2007-05-03 13:17:32]
a czy ktos wie czy jak dodam rybe to bedzie jeszcze lepsze? czy ktos to wyprubowal? i jaka bedzie najlepsza?
miska [2007-05-03 12:51:34]
ale wy krytykujecie, nie ważne jak sie nazywa, ważne że smaczne
anka [2007-03-28 15:51:40]
Ten paprykarz może być śmiało przechowywany poza lodówką, więc można go zrobić z całej proporcji podanych składników. Pozdrawiam i smacznego ;)
Dorota [2007-03-21 19:17:30]
super przepis!!! to jest pycha :)
ania [2007-03-17 22:20:57]
czy ktoś wie jakie muszą być proporcje, aby wyszły ze dwa słoiki? Mam malutką lodóweczkę, no chyba, że można to trzymać później poza lodówką ;)) - pozdrawiam z UK
prot [2007-03-04 01:55:13]
Paprykarz jest ok, jadlem go dzisiaj na sniadanie z moja dziewczyna.hyhy
Bart and Kamyla [2007-02-15 14:25:20]
uwazam ze pomysl jest bardzo dobry jutro bede robil owy parykarz tyle ze dodam jeszcze rybke pozdrowienia z Islandi
marcin [2007-01-21 23:07:18]
Pasta jarzynowa to pasta. Paprykarz jest z papryką, bo to jest paprykarz; z rybą to tylko jedna z wielu możliwych wersji; klasyczny węgierski jest przyrządzany z cielęciną.
IBIS [2006-10-02 14:04:25]
Jeżeli ma to być "paprykarz", to zdecydowanie brakuje ryby. Dlaczego w tym przepisie jej tu nie ma?
Agnes [2006-09-08 12:08:40]
Paprykasz jest SUPER zrobilam go POLECAM
grazia [2006-08-27 14:17:26]
Ktoś wspominał o paprykarzu ze sklepu wydaje mi się, że jest to potrawa z rybą a w tym przepisie nie ma żadnej wzmianki o takim składniku. Czy ten przepis ma coś wspólnego z paprykarzem z puszki?
krzysiek [2006-03-19 20:29:09]
to może być świetne. Nie przejmujcie sie tymi głupimi docinkami,bo pisze je ktoś kto chyba wogle się nie zna na kuchni. zawsze trzeba spróbować czegoś nowego, i za każdym razem można dodać czegoś innego, lub zastąpić coś czymś inym. Podrawiam i życzę smacznego :)
Ne$ka [2006-03-02 14:57:01]
Ryż należy dodać surowy. Powinien się ugotować w ok. 20 minut, a potem podgotować w czasie pasteryzacji.
Dorota [2005-10-13 22:34:10]
czy ryz ma byc surowy czy ugotowany???????????prosze o szybką odpowiedz
mika [2005-10-13 22:00:05]
Paprykarz jest wspanialy. Robiłam go już trzy razy. Z tych trzech tur to zostały mi 4 słoiki po o,25 l. Dodatkowo dałam trochę papryki w proszku.
alcia111 [2005-09-05 16:45:09]
ten ryż to chyba ma być już ugotowany bo moj paprykarz gotuje się 2 godziny i jest twardy.|Pozdrawiam.
Elżbieta [2005-09-01 16:52:42]
Mozna dodac troche baklazana, poprawi smak
Iga [2005-07-16 16:38:28]
Co to za laska? Weź Kama, poszukaj sobie innej strony, gdzie będziesz zrzymała sie na ludzi - tutaj jesteśmy, żeby się czegoś nauczyć i właśnie dlatego, że się czegoś nie wie. W Polskiej Kuchni napisane jest, że kompoty pasteryzuje się tak: * Umyte i wygotowane bądź wyprażone słoje (w piekarniku powyżej 100C/5min. - nie zimne) napełnić kompotem. * Nalać kompotu zostawiając ok. 3 cm wolnego miejsca od góry. * Wstawić do naczynia w którym będziemy je pasteryzować, tzn. gotować razem ze słojami przez 25-35 min. UWAGA: Na dno słoja należy położyć listewki lub papier - chyba chodzi o izolację termiczną. * Przykryć przykrywkami - nie dokręcać. * Wodę utrzymywać w stanie wrzenia. * Przy końcu procesu zakręcić choć trochę przykrywki (choć to może być trudne....) * Dokręcić je tuż po wyjęciu, na maksa :) * Nie piszą, żeby trzeba było odwracać * Nie popażyć się! łapki są ważniejsze :) Jeżeli chodzi o dźemy do zajrzyj na http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis9621.html Pozdro for all
Laikos (holevka@o2.pl) [2005-07-06 14:28:05]
zróbcie i spróbujcie naprawde warto smaczne i zdrowe!!!
agniesia [2005-06-30 14:59:32]
W papprykarzu bezwględnie musi być paparyka, ale nie świeża, lecz w formie proszku
misio [2004-10-19 11:51:44]
a ja się wcale z wami nie zgadzam to jest naprawde dobre.... a czy w paprykarzu ma być koniecznie papryka?
marta [2004-09-16 11:28:51]
W tym przepisie paprykę zastępują pomidory, marchewka i cebula, no ale jeśli ktoś uważa, że w przepisie na "paprykarz" musi być koniecznie papryka to prosze bardzo, można przecież ją sobie dodać, np. zmniejszając ilość pomidorów, a w ich miejsce dołożyć właśnie paprykę. A pasteryzować tzn. do wysokiego garnka należy włożyć ściereczkę, a na nią ułożyć już zakręcone słoiki, następnie do garnka wlać zimną wodę, tak do połowy słoików i garnek przykryć pokrywką. Całość położyć na "średni" ogień i czekać aż się zagotuje, a następnie gotować 5-10 minut.
Dorota [2004-07-03 14:07:58]
pasteryzowanie to gotowanie w temperaturze od 70 do 90 stopni przez kilka minut. A tak pozatym - do komentarza "a gdziie papryka" - pani sobie kupi w sklepie paprykarz - czy tam jest papryka? Dziekuje za przepis - napewno skożystam.
MLECZNY DZIADEK [2004-06-23 10:17:29]
Pasteryzować? Czy nigdy nie robiłaś np. kompotów? Jeżeli nie wiesz co znaczy "pasteryzować" to lepiej daj sobie spokój, to nie jest strona dla Ciebie
Kama [2004-06-13 21:47:00]
Jeśli to jest "paprykarz" to gdzie tu paryka ???!!!!
halina45 [2004-05-23 09:07:50]
a co to znaczy zapasteryzować ?
............. [2004-05-22 23:18:18]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.