smaczny.pl przepisy kulinarne

Pasta mięsna z jajkiem

Dodane przez w dniu
16 odsłon dziennie
Wyraź opinię

Bardzo lubię pasty - bo to trochę taka inna odsłona kanapek :) Inaczej wtedy smakują, wyglądają, są miękkie, ząbki mają mniej do gryzienia, fajnie się zajada i... zachwytów nie ma końca ;)

Ale do rzeczy: tym razem skusiłam się na pastę mięsną. Słyszałam kiedyś od znajomej, że bardzo dobra jest właśnie pasta mięsna, więc postanowiłam to sprawdzić. A zwłaszcza, że miałam trochę mięsa z niedzielnego rosołku, a pomysłów na jego wykorzystanie za dużo nie było... to powstała pasta ;) Czytaj więcej

Ja, jako miłośnik czosnku,to dodałam właśnie to zdrowe i aromatyczne warzywo do pasty, i jako, że po Wielkanocy ciągle widzę jeszcze jajka ;) to dodałam też jajka, i na koniec oczywiście składniki sklejające i dodające smaku.

Efekt był super! Pasta aromatyczna, smaczna i wyszło jej dużo. Serwowałam ją na małych apetycznych bułeczkach, ale można też na krakersach, ciepłych tostach i od razu podawać na stół - palce lizać ;)

Polecam i życzę smacznego!

Składniki:

15 dag mięsa (gotowanego, może być z rosołu, u mnie indyk i wołowina)
10 dag wędzonego boczku (gotowanego)
1 ząbek czosnku
2 łyżki musztardy
2 łyżki chrzanu (ze słoika)
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
pieprz

Sposób wykonania:

Mięso i wędzony boczek pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Dodać do mięsa i jeszcze raz zmiksować blenderem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Do masy mięsnej dodać jajka, musztardę, chrzan, majonez, jogurt grecki, szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Całość razem wymieszać i schłodzić w lodówce.

Przełożyć do miseczki, można posypać zieleninką - szczypiorkiem, pietruszką lub rzeżuchą - i podać na stół.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.