Soczewicę opłukać i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą (około 2 szklanki) i gotować na małym ogniu pod przykryciem do niemal całkowitego wygotowania wody (około 40 minut). Na 3-5 minut przed zakończeniem gotowania dodać mąkę kukurydzianą. Następnie ostudzić.
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do wystudzonej soczewicy dodać czosnek, olej, sos sojowy, szczyptę bazylii i tymianku. Przyprawić do smaku pieprzem. Całość razem wymieszać i rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.