Przepisy Extra

Paszteciki z grzybami

Składniki:

Ciasto:
1,20 kg mąki pszennej
750 ml mleka
4 dag drożdży
2 łyżki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
3 jajka
sól
Farsz:
10 dag suszonych grzybów
2 litry wody
kostka rosołowa
1 łyżeczka soli
3 cebule
10 dag smalcu
2 jajka
10 dag kaszy manny
pieprz
Vegeta
majeranek
Do smarowania:
1 jajko

Sposób wykonania:

Zrobić zaczyn: do ciepłego 500 ml mleka dodać 2 szklanki mąki pszennej, rozkruszone drożdże i cukier. Wyrobić zaczyn i zostawić w ciepłym miejscu, gdy podrośnie dodać resztę mąki pszennej, resztę mleka, oliwę z oliwek, jajka i sól. Dobrze wyrobić ciasto, tak żeby nie kleiło się do rąk. Ciasto zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno zwiększyć swoją objętość 2 razy).

Następnie wyjmować ciasto porcjami na stolnicę, podsypując mąką rozwałkować i pociąć na paski (o szerokości 5-6 cm). Na paski ciasta nakładać farsz, zwinąć i sklejać palcami. Sklejonym brzegiem dać pod spód. Na wierzchu pasztecików zrobić kratkę tępą stroną noża i pokroić je na kawałki 6 cm. Paszteciki wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i zostawić do wyrośnięcia. Wierzch pasztecików posmarować rozmąconym jajkiem za pomocą pędzelka. Następnie blaszkę z pasztecikami włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temperaturze 170-180 °C.

Suszone grzyby umyć, zalać wodą i zostawić na 24 godziny. Następnie zagotować je w tej wodzie, dodać kostkę rosołową i sól. Gotować grzyby do miękkości, odcedzić i ostudzić. Wodę z grzybów można wykorzystać np. do czerwonego barszczu, innych zup oraz sosów. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu i ostudzić. Grzyby i cebulę zmielić razem w maszynce. Do zmielonej masy dodać jajka, kaszę mannę, pieprz, Vegetę i majeranek. Dokładnie wymieszać i gotowy farsz wykładać na surowe paski ciasta.

Do pasztecików z grzybami podawać czerwony barszcz do picia. Z podanych składników wyjdzie około 100 sztuk pasztecików.

Smacznego.

Dodane przez Natalia w dniu
26 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Super - cieszę się, że paszteciki się udały. Mąka mące jest nierówna dlatego tak się dzieje, no i różną ilość farszu pakujemy w paszteciki, no ale ważne, że się udały. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
Dorota [2013-12-21 22:48:53]
No trochę ich wychodzi ;) ale nie trzeba się martwić, że nam zostaną, bo są tak pyszne, że znikają jak są jeszcze ciepłe - polecam :)
Dorota [2013-10-29 17:04:48]
Cieszę się, że przepis się przydał, a paszteciki się udały i smakowały. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-04 22:33:09]
To super! Cieszę się bardzo, że paszteciki się udają i że cieszą się takim powodzeniem. Szczęśliwego Nowego Roku życzę całej rodzince :)
Dorota [2012-12-28 13:53:47]
świetny przepis na ciasto, delikatne i miękkie, moja córka może jeść cały czas. ja robię farsz z pieczonego albo gotowanego mięsa. pozdrawiam
Dominika [2012-09-18 10:46:55]
To cieszę się bardzo, że paszteciki się udały. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-05 13:10:39]
Paszteciki nawet mi się udały choć nigdy nie robiłam nic z dodatkiem drożdży bo bałam się, że coś nie wyjdzie. Farsz jednak dałam z przepisu Dorotki :) Na razie są gorące i chrupiące i smaczne ale poczekam aż zmiękną :) mam jeszcze barszczyk z wigilii więc idealnie się komponują :) Dziękuję za przepis
Ladybird76 [2011-12-28 22:07:54]
Trudno powiedzieć, bo u nas zniknęły bardzo szybko ;) ale myślę, że tak około 3-4 dni. Można je przechowywać w zamkniętym naczyniu, a przed podaniem można je lekko pogrzać w piekarniku.
Dorota [2011-12-12 15:35:10]
Dowolne mięso pokroić, zrumienić z cebulką i przyprawami, poddusić, ostudzić, zmielić (można dodać jajko) i gotowym farszem napełniać pierogi. Powodzenia i Wesołych Świąt życzę :)
Dorota [2010-12-23 12:24:13]
Tak, można je zamrozić :)
Dorota [2010-12-14 10:50:30]
Proszę mi powiedziec czy te paszteciki można zamrozić?
Kasia O [2010-12-14 10:27:46]
jak zrobic farsz miesny?
andzia [2010-12-10 15:34:43]
Tak, można :)
Dorota [2010-04-01 12:17:50]
czy można je mrozić? pozdrawiam:-)
mery [2010-03-28 12:10:08]
Robiłam. Są super. Farsz zrobiłam z kapusty i grzybów. Następnym razem spróbuję z mięskiem. Polecam.
ewka [2009-12-29 17:35:01]
Jajka i kasza manna mają być surowe.
Dorota [2009-12-06 21:46:35]
właśnie - pytanie ,czy jajka i kasza manna maja być surowe czy ugotowane
alka1337 [2009-12-06 14:09:51]
Robiłam je wczoraj, ale bez rewelacji...
asiulka [2009-02-09 15:49:04]
Powiem tylko jedno ze sa bardzo pyszne rewelacja
Adusia [2009-02-06 13:04:57]
Paszteciki REWELACJA bardzo wszystkim smakowały.
Gracje [2009-01-04 13:44:29]
co ja będę pisała pisała zrobiłam dziś i powiem tylko żevrewelacja
aśka [2009-01-03 16:38:50]
Jajka mają być surowe.
Dorota [2009-01-01 22:55:30]
te jajka do farszu mają być surowe czy ugotowane?
dorkaa [2008-12-31 16:42:26]
prubowałem pyszne
lamer [2008-12-28 21:34:38]
Pyszne
anita [2008-12-25 09:56:36]
Co ja będę dużo pisać . Robiłam wczoraj i powiem jednym słowem- REWELACJA
anita [2008-12-23 09:06:21]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.