Przepisy Extra

Pasztet z cukinii

Co by tu jeszcze fajnego z robić z cukinii? Placki były, leczo było, zapiekanka była, zupa była... a może pasztet z cukinii? :)

A ostatnio pasztety z warzyw zrobiły się bardzo popularne, to dlaczego by go nie zrobić właśnie z cukinii? ;)

Przedstawiam Wam kolejny sprawdzony przepis na coś fajnego z cukinii - pasztet, bo o nim tutaj mowa jest wbrew pozorom bardzo prosty, tani i szybki do przygotowania (pomijając czas tarcia cukinii, ale można ją zetrzeć błyskawicznie za pomocą elektronicznej tarki).

Pięknie pachnie jak się piecze, każdy tylko zagląda do kuchni ;) co to będzie tym razem ;) Wspaniale się prezentuje na stole, no i w końcu super smakuje! Czytaj więcej

Na zimno fajnie się kroi - można go podawać jako zimna płyta lub na kanapki, a ciepły można rozsmarować. Można też z jego udziałem zrobić takie mini zapiekanki, na kromce chleba posmarowanej masłem ułożyć plaster pasztetu z cukinii, potem plaster żółtego sera i zapiec, a na koniec można polać ketchupem - a takie zapiekanki uwielbiają nasi najmłodsi :)

Ten pasztet z cukinii jest po prostu wyśmienity, wilgotny i aromatyczny. Jest lekki, a jednocześnie sycący.

A taki domowy pasztet jest smaczną i co ważne zdrową alternatywą pasztetów ze sklepu, napchanych konserwantami...

Miłośnicy cukinii mogą już zacierać ręce :) Smacznego!

Składniki:

1 kg cukinii (waga po obraniu)
sól
20 dag żółtego sera
20 dag cebuli
3 ząbki czosnku
4 jajka
4 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Vegeta (bez glutaminianu sodu)
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
gałka muszkatołowa
kurkuma
pieprz kolorowy
majeranek
natka zielonej pietruszki (suszona)
czarnuszka (mielona)

Sposób wykonania:

Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można mechanicznie). Przełożyć do miski, posolić, wymieszać i odstawić na około 30 minut, a następnie odcisnąć z soku.

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę.

Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę, dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać olej, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i razem zmiksować.

Do dużej miski przełożyć cukinię, żółty ser, cebulę, czosnek, ubite jajka, szczyptę Vegety, słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatowej, kurkumy oraz rozgnieciony w palcach majeranek i natkę zielonej pietruszki. Całość razem delikatnie wymieszać i przełożyć do formy keksowej o wymiarach 36 na 11 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztetu posypać mieloną czarnuszką.

Gotowy pasztet z cukinii włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60-70 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
9 opinii | Wyraź opinię
4.2066666664 stars based on 60 reviews Inne rodzaje
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
No fajnie się ten żółty ser komponuje z tą cukinią, ale ewentualnie można go pominąć, a w jego miejsce dodać np. bułkę tartą lub zwiększyć ilość mąki (ale tak niewiele). Powodzenia :)
Dorota [2016-08-16 12:27:17]
Dziękuję za cenną poradę, zrobię tak następnym razem :)
Dorota [2016-08-16 12:10:40]
Przepis podobny jak na placki .Ja nie wyciskam cukini po starciu,ponieważ to co najwartościowsze to wyrzucasz.Dodaję więcej mąki i daję wędzony chudy boczek-pychota.
Alicja [2016-08-12 22:35:39]
czy żółty ser jet konieczny?
Agnieszka_Agatha [2016-08-11 14:44:30]
To super, mam nadzieję, że się udał :)
Dorota [2016-08-11 00:14:31]
zrobiłam, pierwszy raz, własnie sie piecze
EWA [2016-08-10 16:22:39]
Mmm... to musi być pyszne :)
Dorota [2016-08-08 15:51:24]
piekę od kilku lat , zamiast mąki daję kaszę mannę , dorzucam też kolorowe dodatki : mogą być pokrojone pieczarki , starta marchew czy papryka w kostkę , dobry jest też z koperkiem i curry :) rewelacyjnie smakuje z sosem czosnkowym
ila [2016-08-06 09:51:48]
ja dodaję ze 2 nieduże starte marchewki , a natkę pietruszki świeżą
Bożena [2016-08-05 22:53:14]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.