smaczny.pl przepisy kulinarne

Patison faszerowany kaszą kuskus

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.666666666 stars based on 3 reviews Dania główne

Faszerowany patison jest przepyszny i sycący :)

Mało pracy przy nim jest, mało zapiekania, a efekt super!

Jeśli nie macie pomysłu na wakacyjny obiad, to polecamy patisona faszerowanego przepyszną kaszą kuskus, kiełbaską, boczkiem, cebulką, czosnkiem... smakuje to extra i ciekawie wygląda :) Najpierw jedzą oczy... a potem my ;)

Polecamy i życzymy smacznego :)

Składniki:

60 dag patisona (1 sztuka)
Farsz z kaszą:
15 dag kaszy kuskus (ok. ¾ szklanki)
1 szklanka wody
10 dag kiełbasy
6 dag wędzonego boczku
4 dag wędzonej słoniny
10 dag cebuli
pieprz czarny
2 ząbki czosnku
½ pęczka zielonej pietruszki
wędzona papryka w proszku
lubczyk (suszony)
Dodatkowo:
1 łyżeczka oleju

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę i zagotować. Posolić, wsypać kaszę kuskus, a gdy się zagotuje, gotować 5 minut na małym ogniu pod przykryciem i zdjąć z ognia.

Kiełbasę (można obrać ze skórki), wędzony boczek i słoninę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, wymieszać i dalej jeszcze chwilkę smażyć.

Patisona umyć i przekroić w poprzek na połowę. Łyżką delikatnie wydrążyć środek, pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu, razem wymieszać i smażyć przez około 7 minut.

Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę i przełożyć na patelnię. Zieloną pietruszkę opłukać, osuszyć, pokroić i również przełożyć na patelnię razem z kaszą kuskus. Dodać szczyptę wędzonej papryki w proszku, rozgniecionego w palcach lubczyku oraz majeranku. Na koniec całość razem wymieszać.

Dno żaroodpornego naczynia posmarować olejem i przełożyć wydrążone połówki patisona. Następnie łyżką przełożyć farsz, delikatnie ubijając. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.

Faszerowane patisony podawać na gorąco polane ketchupem.

Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.