smaczny.pl przepisy kulinarne

Patisony z wegetariańskim farszem

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
5 stars based on 1 reviews Dania główne

Faszerowane patisony to fajny pomysł na letnie i jesienne obiadki :)

Patisony z wegetariańskim farszem

Składniki:

80 dag patisonów (2 sztuki)
Farsz:
10 dag cebuli
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
20 dag pomidorów (2 sztuki)
3 ząbki czosnku
½ pęczka szczypiorku
papryka wędzona w proszku
pieprz cayenne
bazylia
lubczyk (suszony)
pieprz
Dodatkowo:
750 ml wody
2 ziarenka ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Patisony opłukać, osuszyć i u góry każdego wyciąć ostrym nożem dziurę, a następnie łyżką wydrążyć środek patisona. Do każdego środka wsypać szczyptę soli i pieprzu.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany olej i zeszklić. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i razem chwilę smażyć. Farsz z patisonów również pokroić, dodać do warzyw i smażyć jeszcze razem przez około 3 minutki.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić, a następnie razem z czosnkiem przełożyć do warzyw. Dodać szczyptę papryki wędzonej w proszku, pieprzu cayenne, bazylii, lubczyku, majeranku oraz soli i czarnego pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać i przełożyć do patisonów, a na koniec przykryć wyciętą „pokrywką”.

Do garnka wlać wodę, dodać listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego, a gdy się zagotuje przełożyć do niej patisony. Garnek przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 45 minut. Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.