Przepisy Extra

Pełnoziarnista szarlotka z pianką - dla będących na diecie i nie tylko ;)

Składniki:

Pełnoziarniste ciasto:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki krupczatki
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny (np. Kasia)
6 żółtek
1 łyżka soku z cytryny
Masa jabłkowa:
1 ½ kg jabłek
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki kurkumy
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki soku z cytryny
Pianka z białek:
6 białek
½ szklanki cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
½ szklanki oleju
Dodatkowo:
1 łyżka sezamu

Sposób wykonania:

Do miski dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę krupczatkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, miękką margarynę, żółtka i sok z cytryny Wszystko razem wymieszać, zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce.

Jabłka obrać ze skórki, opłukać, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier trzcinowy, cynamon i kurkumę. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać kaszę mannę, a na sam koniec sok z cytryny i razem wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, olej i razem zmiksować.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć pełnoziarniste ciasto i nakłuć widelcem. Następnie wyłożyć masę jabłkową, a na nią piankę z białek. Wierzch ciasta posypać sezamem i włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.